Offcanvas
Zoeken
Project ‘Zie en Hoor de cliënt’ valt in de prijzen!

Project ‘Zie en Hoor de cliënt’ valt in de prijzen!

Vragenlijsten zijn het middel om te weten wat er speelt, wat gaat er goed en wat gaat er slecht. Het komt te vaak voor dat vragenlijsten onduidelijk zijn en dit levert veel frustratie op, bij zowel cliënten als professionals. Anja Minheere, vrijwilliger bij Burgerkracht Limburg, won met het project ‘Zie en Hoor de cliënt’ afgelopen donderdag één van de Open Science Awards. Zij onderzocht samen met een team hoe je vragenlijsten effectief kunt inzetten, rekening houdend met mensen met een taalverwerkingsprobleem.  

  “Samen met het onderzoeksteam van Zuyd Hogeschool en ervaringsdeskundigen hebben wij onderzocht hoe je vragenlijsten communicatief vriendelijk kan maken voor mensen met een taalverwerkingsprobleem. Met het winnen van deze prijs krijgen wij de kans om te laten zien waarom dit zo belangrijk is! In de zorg krijg je steeds vaker te maken met vragenlijsten. Professionals, maar ook cliënten ergeren zich aan deze vragenlijsten. Ze zijn te lang, te moeilijk of onaantrekkelijk.” 

 De projectgroep paste drie bestaande vragenlijsten (van o.a. Envida en SGL) aan en ontwikkelde ‘de leidraad communicatievriendelijk meten’. Hiermee kunnen professionals in de toekomst zelf aan de slag. Zo is o.a. het gebruik van scherpe kleurenfoto’s belangrijk, wordt er aangeraden 1 vraag per pagina weer te geven en is het lettertype Verdana het beste leesbaar.  

 Raak-prijs 2021
Afgelopen jaar heeft de projectgroep met dit project ook de 2e prijs van de Raak-award gewonnen. “Hier lieten we ook zien dat het includeren van kwetsbare mensen in onderzoek heel waardevol is”.  

 Nu begrijp ik je! (en doe ik mee)
“Samen met drie hogescholen in Nederland gaan nu we verder met een landelijk onderzoek. Samen met professionals én burgers in de publieke sector, zorg- en welzijnsorganisatie onderzoeken we hoe professionals taalboodschappen kunnen versterken in begrijpelijke taal”. Het project ‘Nu begijp ik je! (en doe ik mee) wil bijdragen aan een inclusieve samenleving.  

 Ben je benieuwd wat ‘de leidraad communicatievriendelijk meten’ inhoud? >> https://bit.ly/3KXhmd9

(Foto: Pim Rusch)

lees ook

Cultuurimpuls Noord-Limburg

deel dit artikel