Offcanvas
Zoeken

Pijlerbijeenkomst: 
Ervaringskennis in armoedebeleid en uitvoering

Het verkleinen van de brug tussen systeemwereld en leefwereld in Limburg

Op maandagmiddag 30 september organiseert Burgerkracht een Pijlerbijeenkomst met als thema ‘Ervaringskennis in armoedebeleid en uitvoering. Naast een lezing van Tim ’s Jongers worden diverse inspiratiesessies aangeboden waar je een keuze uit kunt maken.

Praktische informatie

Datum en tijd
30 september 12.30 – 17.30 uur

Locatie
De Groene Transformator
Bredeweg 10
6042 GG Roermond

Zo zullen Movisie en Sterk uit Armoede deelnemers aan het denken zetten over de meerwaarde van ervaringskennis. Wat verstaan we onder ervaringskennis? Wat wil jij bereiken met het samenwerken met mensen met ervaringskennis? 

Etiënne van Etten en Celso Ticli van het Leger des Heils nemen je -vanuit hun eigen ervaringen- mee in de (leef)wereld van armoede. 

Tijdens de workshop van Spiegelkracht word je je bewust van wat het betekent om te leven in bestaansonzekerheid. Deze workshop wordt begeleid door ervaringsdeskundigen. 

Andere inspiratiesessies worden o.a. verzorgd door Gilde Opleidingen Roermond en een samenwerking van gemeente Venray, Synthese en een Venrayse inwoner. 

Programma

12.30 – 13.00 uurInloop met koffie, thee en vlaai
13.00 – 13.15 uurWelkomstwoord
13.15 – 14.30 uurLezing Tim ‘S Jongers
14.30 – 14.50 uurKorte pauze
14.50 – 16.45 uurInteractieve kennissessies en inspiratie door Limburgse voorbeelden
16.45 – 17.15 uurTerugkoppeling en afsluiting
17.15 uurBorrel

Workshops, Lezingen en inspiratiesessies

Lezing Tim S’ Jongers

Tim ‘S Jongers is politicoloog, bestuurskundige en publicist. In zijn werk focust hij op de kloven die door onze samenleving lopen. Zoals die tussen ‘hoopvollen’ en ‘hooplozen’. 

In 2022 verscheen zijn boek Beledigende Broccoli, waarin hij duidelijk maakt waarom goedbedoeld beleid vernederend uitpakt voor mensen met bestaansonzekerheid. In zijn nieuwe boek ‘Armoede uitgelegd aan mensen met geld’ geeft hij welvarenden een spoedcursus over armoede; “Want armoede bestrijden kan pas als zij anders leren kijken. “

Voor de Correspondent schrijft hij als correspondent samenleven over thema’s als armoede, bestaansonzekerheid en sociaal beleid.

Spiegelkracht

Spiegelkracht is een programma van vier bijeenkomsten ontwikkeld door ervaringsdeskundigen, Doors2Open, Zuyd Hogeschool en Burgerkracht Limburg. Tijdens dit programma worden (toekomstige) beroepskrachten zich bewust van wat het betekent om te leven in bestaansonzekerheid. In deze sessie krijg je een aansprekend voorproefje van het programma, waarna je je extra bewust bent van je eigen (bewuste of onbewuste) oordelen. 

Leger des Heils – Wat mag het kosten? 

Bij armoede komt meer kijken dan je op de voorgrond zou denken. Etiënne van Etten en Celso Ticli van het Leger des Heils nemen je -vanuit hun eigen ervaringen- mee in de (leef)wereld van armoede. Tijdens deze sessie hoor je de ervaringen van Etiënne en Celso en ga je zelf aan de slag. Na deze sessie weet je meer over wat het betekent om te leven in armoede. 

Vidar kijkt verder dan diploma en omarmt ervaringskennis

Tijdens deze inspiratiesessie neemt Vidar als werkgever jullie mee in waarom wij ervaringskennis zo van meerwaarde vinden en leggen wij jullie graag uit hoe we dit dan in de praktijk brengen. Daarnaast vertelt Dominiqiue Moust haar ervaring over hoe zij doorgegroeid is van deelnemer tot voorvrouw binnen Vidar in de Wijk.

Movisie – Ervaringskennis, een stap verder!

Ervaringskennis maakt de leefwereld van mensen zichtbaarder en toont wat voor hen werkt. Het laat zien welke gevolgen beleid voor mensen heeft en hoe zij hun contact met regels, instanties en instituties ervaren. Een belangrijke reden voor veel organisaties om met ervaringskennis aan de slag te willen. Maar hoe kom je als organisatie bij deze ervaringskennis? En hoe zorg je dat deze kennis bijdraagt aan beleid en dienstverlening dat beter aansluit bij inwoners? Senior ervaringsdeskundigen Marc Mulder van Movisie en Alex Schepel van Sterk uit Armoede nemen je mee in wat ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid eigenlijk is, wat je ermee kunt bereiken en hoe je daarmee een stap verder zet. 

Venray – Hoe bereik je de inwoner met ervaringsdeskundigheid?

Jacobien Diender (inwoner), Mark Bergh (ervaringsdeskundige) en Ilse Veugen (beleidsmedewerker) nemen je graag mee in het verhaal van de ervaringsdeskundige en hoe inwoners weer kunnen ervaren dat ze er mogen zijn. Na deze workshop heb je inzicht in hoe ervaringsdeskundigheid kan helpen in het bereiken van de inwoner en hoe inwoner, ervaringsdeskundige en gemeente elkaar kunnen versterken.

Gilde Opleidingen

Gilde Opleidingen, UWV, gemeenten en verschillende zorgaanbieders in Midden-Limburg zijn in 2022 samen gestart met een opleiding tot Ervaringsdeskundige.
Door middel van kennisoverdracht en een interactieve opdracht neemt Gilde Opleidingen jullie tijdens deze inspirerende sessie mee in de wereld van ervaringskennis. Na deze sessie heb je meer kennis hoe ervaringskennis professioneel kan worden ingezet.

Betrokkenen

Leike Peeters Adviseur
Rene Suijkerbuijk Adviseur / vrijwilligerscoördinator