Offcanvas
Zoeken

Burgerparticipatie

In gesprek met burgers

Wij vinden het belangrijk dat de stem van burgers wordt gehoord bij beslissingen die over hen gaan. Daarom gaat Burgerkracht gaat regelmatig in gesprek met burgers over uiteenlopende onderwerpen. Onderstaand vind je een overzicht van diverse projecten. Burgerparticipatie kun je op verschillende manieren inzetten. Het is per project of beleidsvorming verschillend. Je kunt interviews afnemen, een online enquête inzetten, praat mee tafels organiseren, etc. We kunnen je helpen met de inzet van de juiste vorm.

Wat is het doel van burgerparticipatie?

Als je aan de slag wilt met burgerparticipatie dan zul je burgers al vanaf het begin van het project moeten betrekken. Ook zul je er rekening mee moeten houden dat je bepaalde adviezen kan overnemen. De inzet van burgerparticipatie biedt verschillende voordelen:

  • Het verbetert de kwaliteit van het beleid en/of de projecten, doordat de expertise van de beleids- of projectmanager wordt aangevuld door de expertise en ervaringsdeskundigheid van de burgers.
  • Het heeft een moralistische meerwaarde: ethisch verantwoord om burgers mee te nemen in beslissingen die over hen gaan.
  • Het heeft een empowerende meerwaarde. Door het betrekken van burgers maak je optimaal gebruik van hun kennis, kwaliteiten en talenten. Dit verhoogt de betrokkenheid en het gevoel van gelijkwaardigheid.
  • Het kan kosten besparen. Doordat je aan de voorkant al de ‘weerstanden’ of ‘knelpunten’ analyseert en weghaalt, verbeter je het proces al aan de voorkant. Hierdoor is het eindproduct duurzamer.
  • Je bent een specialist in jouw vakgebied. Hierdoor kan je ‘vakblind’ worden. Door op een andere manier naar zaken te kijken, komen er nieuwe ideeën en oplossingen die jou als organisatie echt verder helpen.

Wil jij ook in gesprek met burgers of hen betrekken bij beleidsvorming of projecten?

In gesprek met experts

Heb je een vraag of wil je even sparren met een expert? Neem dan contact op met een van onze burgerparticipatie specialiseren

Martine van de Venne Adviseur
Karen Eshuis Adviseur
Lianne Janssen Adviseur
Denise Roberts-Schat Adviseur
Marja Veenstra Leidinggevende Projectmanagers