Voor wie
Wat
In deze workshop starten we met de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van vrijwilligerswerk. Vervolgens kijken we naar wat deze ontwikkelingen vragen van jou als vrijwilligersorganisatie. Je gaat zelf aan de slag met hoe je binnen jouw situatie op die ontwikkelingen kan inspelen en kijkt welke tips bij jou passen. Als je weet waar je rekening mee kan houden en wat er binnen je mogelijkheden ligt, zul je succesvoller nieuwe vrijwilligers vinden en behouden.
Locatie
Burgerkracht Limburg
Mercator 1 6135 KW Sittard
Deze workshop wordt kosteloos aangeboden.
Er is niet één juiste manier om een groep te begeleiden. In deze training vind je tips en suggesties. Net zoals bij een zelfregiegroep, haal jij eruit wat bij jou en jouw groep past. Je ontvangt bij de start van de training een handboek met informatie en links naar toepasbare methodieken die je zouden kunnen helpen in de zelfregiegroep.
Op 10 februari 2025 start de training: het opstarten en begeleiden van een zelfregiegroep. Deze training bestaat uit 3 dagdelen op 10, 17 en 24 februari van 10.00 – 12.30 uur.Het is de bedoeling dat je bij alle drie deze momenten aanwezig bent.
FGL maakt zich sterk voor een inclusieve samenleving en wil graag lokale partijen versterken die zich inzetten om de toegankelijkheid van de maatschappij te verbeteren. In 2025 organiseert FGL gedurende het jaar een integraal programma van zeven live-webinars en een fysieke bijeenkomst over Inclusie & toegankelijkheid. In de webinars wordt vanuit het principe #NietsOverOnsZonderOns kennis gedeeld om praktisch aan de slag te gaan vanuit je eigen rol. Na afloop en deelname ontvangen deelnemers een certificaat.
Voor wie
Zowel voor burgers die zich (bijvoorbeeld vanuit hun ervaring met een beperking) inzetten voor meer toegankelijkheid in hun gemeente, als voor ambtenaren die zich hiervoor inzetten, denk aan platformleden, inclusie-panels, belangenbehartigers, ambtenaren, bestuurders.
Waar
Het zijn webinars, dus je kunt de cursus gewoon vanuit je huis of werkplek volgen. We maken gebruik van Teams. Mocht je nog nooit met Teams gewerkt hebben en kun je wel wat opstarthulp gebruiken? Neem dan contact op met Karen Eshuis per email kareneshuis@burgerkrachtlimburg.nl of per telefoon: 06-38170522.
Wanneer
De webinars zijn 1x per maand dinsdagmiddag van 15.00 tot 16.00 met een mogelijke uitloop van een half uur. De eerste drie zijn inmiddels gepland, op 14 januari, 18 februari en 18 maart. De andere volgens zo spoedig mogelijk. Wanneer je je aanmeldt, ontvang je voor iedere bijeenkomst een uitnodiging met een link voor Teams om deel te nemen aan de live webinar. Het is de bedoeling dat je het hele programma volgt. Mocht je later instromen, of een keer niet kunnen, dan kun je ons vragen of je bepaalde webinars kan terugkijken.
Aanmelden
De webinars worden aangeboden op de Burgerkrachtacademie. Aanmelden kan via het formulier hieronder. Je ontvangt vervolgens steeds een uitnodiging voor de eerstvolgende bijeenkomst met daarin een link voor teams. Mocht het niet lukken, neem dan contact op met kareneshuis@burgerkrachtlimburg.nl.
De workshop ‘Werken met vrijwilligers’ vindt plaats tijdens de nieuwe editie van EmPOWER in Roermond. We starten deze avond met de gratis workshop ‘werken met vrijwilligers’. Iedereen die geïnteresseerd is in het werken met- en werven van vrijwilligers kan zich hiervoor aanmelden. Het programma voor de rest van de avond is als volgt:
Programma
17.00 – 18.00 uur inloop en een hapje
18.00 – 19.00 uur workshop Werken met vrijwilligers
19.00 – 19.15 uur pauze
19.15 – 20.00 uur presentaties EmPOWER
20.00 uur juryberaad, borrel en prijsuitreiking
Locatie
EmPOWER jouw initiatief wordt samen georganiseerd met Wonen Limburg. De finale-avond en de workshop vrijwilligers vinden plaats in het Wonen Limburg Huis.
Adres: Willem II Singel 25, 6041 HP Roermond
Tool voor goede samenwerking formele zorg en georganiseerde informele zorg door vrijwilligers. Burgerkracht Limburg heeft in samenwerking met Knooppunt Informele Zorg en Meander een methode uitgewerkt waarbij lokale partijen samen aan de slag gaan om de samenwerking te verbeteren. Deze aanpak hebben we Werksessies (In)formele Zorg genoemd. Deze werksessies zijn bijeenkomsten waarbij een groep van maximaal tien lokale formele en informele zorgverleners, zowel beroepskrachten als vrijwilligers, op basis van casuïstiek de samenwerking onder de loep gaan nemen en samen uitwerken. Voor meer informatie: Burgerkracht academie of kareneshuis@burgerkrachtlimburg.nl
Heb je vragen of wil je meer weten? Mail dan naar kareneshuis@burgerkrachtlimburg.nl
Deze videohandleiding is een nuttig hulpmiddel dat een theoretisch en praktisch kader biedt voor degenen die een trainingsmodule organiseren voor professionals (bijvoorbeeld verpleegkundigen) en niet-professionals (bijvoorbeeld vrijwilligers) om hen te informeren over eenzaamheid bij ouderen en hen hulpmiddelen te geven.
Klik op de afbeeldingen om de uitlegvideo’s te bekijken.
Bovenstaande video’s zijn ook in het Frans en Duits opgenomen.
Met het bordspel ‘Alles op tafel?’ ga je spelenderwijs in gesprek over gezondheid. Je komt erachter wat écht belangrijk voor jou is, waar je blij van wordt en wat je misschien graag anders zou willen. Je gaat kijken naar wat wél kan in plaats van wat niet meer lukt.
Je kunt het spel als groep spelen. Bijvoorbeeld met ouderen, anderstaligen, laaggeletterden, mensen met een verstandelijke, psychische of lichamelijke beperking of mantelzorgers. Het kan ook in 1-op-1 gesprekken worden gebruikt door bijvoorbeeld zorgprofessionals, thuiszorgmedewerkers, POH en leefstijlcoaches.
Meer informatie over het bordspel “Alles op tafel?” ? Klik hier!
Visite is een project van de Belgische organisatie Kunstwerkt. Zij zetten tekenen in om de drempel voor samenwerking tussen scholen en woonzorgcentra te verlagen en zo kinderen en ouderen met elkaar in contact te brengen.
Visite is een project van de Belgische organisatie Kunstwerkt. Zij zetten tekenen in om de drempel voor samenwerking tussen scholen en woonzorgcentra te verlagen en zo kinderen en ouderen met elkaar in contact te brengen.
Leerlingen uit groep 7 en 8 gaan voor een bijzondere tekenles op Visite bij een woonzorgcentrum in de buurt. Daar spelen ze in kleine groepjes een eenvoudig en verrassend tekenspel: het invullen van een lange tekenstrook met originele opdrachten die al tekenend wordt uitgerold, ontworpen door Karen en Celesta. Al tekenend leren de twee generaties elkaar kennen. Verrassende ontmoetingen en ongedwongen spelplezier zijn hierbij gegarandeerd.
Het initiatief voor een Visite kan genomen worden door de school of door het woonzorgcentrum. Met een spelpakket kan één klas op Visite bij een woonzorgcentrum.De Nederlandse variant van het project Visite wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Dela-fonds. Dankzij deze bijdrage van het Dela-fonds zijn er 20 spelpakketten kosteloos beschikbaar.
Ben je geïnteresseerd? Vraag nu een gratis spel aan!
Hoe zij jij de ander?
De meerwaarde van ‘elkaar ontmoeten’ in uitdagende sociale omstandigheden voor inwoners, de gemeenschap en de maatschappij.
Op dinsdag 23 april organiseert Burgerkracht Limburg samen met Bindkracht Venlo, Stichting ’t Groenewold, Bibliotheek Venlo en Filmtheater De Nieuwe Scene een filmvoorstelling met de film ‘The Old Oak’ en een nagesprek.
Wat gebeurt er als een gevluchte vrouw uit Syrië in een arbeiderswijk gaat wonen? Krijgt ze een warm welkom? ‘The Old Oak’ is een hartverwarmende film die realistische vooroordelen in beeld brengt. Maar ook wat er gebeurt als je kennis maakt met iemand. Als je allebei luistert naar elkaar. Soms kom je dan samen tot mooie ideeën en initiatieven die een hele gemeenschap kunnen samenbrengen.
Over The Old Oak
De film speelt zich af in Noord-Engeland waar veel armoede en leegstand is na het sluiten van de mijnen. Leegstaande huizen worden de nieuwe plek voor Syrische vluchtelingen. De film laat veel actuele problemen zien, zoals onlinehaat, de huidige armoede in Groot-Brittannië en de verdeeldheid in de samenleving. Er zijn twee duidelijke kampen in het dorp, de inwoners die achter de Syrische vluchtelingen staan en de inwoners die de vluchtelingen liever weer terug naar Syrië zien gaan. Een aangrijpende film over verdeeldheid, steun, kwetsbaarheid, veerkracht, verbinding en hoop.
Weefkracht
Tijdens deze middag is de werkgroep van het project Weefkracht aanwezig. In 2019 van start gegaan o.b.v. 2 kunstenaressen a.d.h.v. een kunstzinnige methodiek die in het Vastenavondkamp in Blerick, met als motto ‘van kwetsbaarheid naar kracht’ werd ingezet. Nieuwkomers in de wijk werken samen met inwoners die al jaren in de wijk wonen aan een gemeenschappelijke toekomst waarin ‘verbinding met elkaar’ een rode draad vormt. De methodiek wordt inmiddels voortgezet o.b.v. een theatermaker.
Na de film is er een nagesprek in de filmzaal aan de hand van een aantal vragen rondom het thema: ‘hoe zie jij de ander?’. We verkennen samen hoe gebeurtenissen, uitdagende omstandigheden en leefsituaties het beeld kunnen bepalen hoe je de ander ziet. Wat is het gevolg hiervan en hoe zien wij dit terug in het dagelijkse leven? Daarnaast delen wij inspirerende voorbeelden met elkaar. Voorbeelden in de wijk en in de maatschappij die ervoor zorgen dat inwoners elkaar ontmoeten en omarmen.
Na het nagesprek is er de mogelijkheid voor een drankje en na te praten in de foyer van het filmtheater.
Ben jij erbij?
Deze activiteit is gratis toegankelijk. Iedereen is welkom. Van burgers tot professionals. Van vrijwilligers van een initiatief tot studenten. Naar aanleiding van de film delen we inzichten met elkaar en inspireren wij elkaar. Meld je aan!
Deze escaperoom is ontwikkeld om op een speelse en laagdrempelige manier kennis te maken met Positieve Gezondheid en alle facetten hier omheen. Na een korte inleiding start de escaperoom, waarbij je diverse codes gaat kraken. Hierdoor raak je langzaam bekend met een aantal kernbegrippen. Na afloop evalueren we samen. Wat hebben we geleerd? Wat zou je ermee kunnen in jouw werk/leven?
Hoe werkt het?
De escaperoom duurt minimaal 45 minuten met aansluitend 15 minuten nabespreking. Tijdens het spel is communicatie en samenwerking van belang om de codes te kunnen kraken. De escaperoom is mobiel en kan in iedere ruimte worden gespeeld; van kantoor, tuinhuis tot patiëntenkamer.
Het spel kan los gespeeld worden maar ook aangevuld worden met een lezing, actiegerichte workshop of onderdeel zijn van een symposium. Eventueel kunnen er twee escaperooms tegelijkertijd worden gespeeld. De begeleiding is in handen van getrainde vrijwilligers en/of medewerkers van Burgerkracht Limburg.
Voor wie?
Deze escaperoom is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar. Een groepsgrootte van minimaal vier en maximaal acht deelnemers is vereist.
Locatie: De escaperoom kan in verschillende ruimtes worden gespeeld op locatie
Kosten: €50,-
Meer informatie over de escaperoom Positieve Gezondheid? Klik hier!