Voor wie
Wat
In deze workshop starten we met de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van vrijwilligerswerk. Vervolgens kijken we naar wat deze ontwikkelingen vragen van jou als vrijwilligersorganisatie. Je gaat zelf aan de slag met hoe je binnen jouw situatie op die ontwikkelingen kan inspelen en kijkt welke tips bij jou passen. Als je weet waar je rekening mee kan houden en wat er binnen je mogelijkheden ligt, zul je succesvoller nieuwe vrijwilligers vinden en behouden.
Locatie
Burgerkracht Limburg
Mercator 1 6135 KW Sittard
Deze workshop wordt kosteloos aangeboden.
Er is niet één juiste manier om een groep te begeleiden. In deze training vind je tips en suggesties. Net zoals bij een zelfregiegroep, haal jij eruit wat bij jou en jouw groep past. Je ontvangt bij de start van de training een handboek met informatie en links naar toepasbare methodieken die je zouden kunnen helpen in de zelfregiegroep.
Op 10 februari 2025 start de training: het opstarten en begeleiden van een zelfregiegroep. Deze training bestaat uit 3 dagdelen op 10, 17 en 24 februari van 10.00 – 12.30 uur.Het is de bedoeling dat je bij alle drie deze momenten aanwezig bent.
FGL maakt zich sterk voor een inclusieve samenleving en wil graag lokale partijen versterken die zich inzetten om de toegankelijkheid van de maatschappij te verbeteren. In 2025 organiseert FGL gedurende het jaar een integraal programma van zeven live-webinars en een fysieke bijeenkomst over Inclusie & toegankelijkheid. In de webinars wordt vanuit het principe #NietsOverOnsZonderOns kennis gedeeld om praktisch aan de slag te gaan vanuit je eigen rol. Na afloop en deelname ontvangen deelnemers een certificaat.
Voor wie
Zowel voor burgers die zich (bijvoorbeeld vanuit hun ervaring met een beperking) inzetten voor meer toegankelijkheid in hun gemeente, als voor ambtenaren die zich hiervoor inzetten, denk aan platformleden, inclusie-panels, belangenbehartigers, ambtenaren, bestuurders.
Waar
Het zijn webinars, dus je kunt de cursus gewoon vanuit je huis of werkplek volgen. We maken gebruik van Teams. Mocht je nog nooit met Teams gewerkt hebben en kun je wel wat opstarthulp gebruiken? Neem dan contact op met Karen Eshuis per email kareneshuis@burgerkrachtlimburg.nl of per telefoon: 06-38170522.
Wanneer
De webinars zijn 1x per maand dinsdagmiddag van 15.00 tot 16.00 met een mogelijke uitloop van een half uur. De eerste drie zijn inmiddels gepland, op 14 januari, 18 februari en 18 maart. De andere volgens zo spoedig mogelijk. Wanneer je je aanmeldt, ontvang je voor iedere bijeenkomst een uitnodiging met een link voor Teams om deel te nemen aan de live webinar. Het is de bedoeling dat je het hele programma volgt. Mocht je later instromen, of een keer niet kunnen, dan kun je ons vragen of je bepaalde webinars kan terugkijken.
Aanmelden
De webinars worden aangeboden op de Burgerkrachtacademie. Aanmelden kan via het formulier hieronder. Je ontvangt vervolgens steeds een uitnodiging voor de eerstvolgende bijeenkomst met daarin een link voor teams. Mocht het niet lukken, neem dan contact op met kareneshuis@burgerkrachtlimburg.nl.
Deze Pijleracademie ‘Wao-Wia’ wordt samen georganiseerd met Wao-Wia Maastricht en PSZ Weert e.o.
Programma
– Het recht op uitkeringen en wie hierop aanspraak kan maken.
– Overzicht van de verschillende arbeids(on)geschiktheidsuitkeringen.
– Informatie over de voortzetting of beëindiging van de WAO.
– De beoordeling van uitkeringsaanvragen.
– De verantwoordelijkheden en timing van beoordelaars.
– De specifieke belastbaarheidsonderwerpen die worden beoordeeld.
– De verschillende uitkeringen waarmee je te maken kunt krijgen.
– De eisen voor cliënten bij wie arbeidsvermogen is vastgesteld.
– Beschikbare re-integratie-instrumenten.
– Uitleg over eigenrisicodragerschap en betrokken partijen.
– De procedure voor het indienen van bezwaar tegen een beslissing.
– Samenwerking en contact met de Onafhankelijk Cliënt Ondersteuner (OCO) bij het UWV.
De workshop ‘Werken met vrijwilligers’ vindt plaats tijdens de nieuwe editie van EmPOWER in Roermond. We starten deze avond met de gratis workshop ‘werken met vrijwilligers’. Iedereen die geïnteresseerd is in het werken met- en werven van vrijwilligers kan zich hiervoor aanmelden. Het programma voor de rest van de avond is als volgt:
Programma
17.00 – 18.00 uur inloop en een hapje
18.00 – 19.00 uur workshop Werken met vrijwilligers
19.00 – 19.15 uur pauze
19.15 – 20.00 uur presentaties EmPOWER
20.00 uur juryberaad, borrel en prijsuitreiking
Locatie
EmPOWER jouw initiatief wordt samen georganiseerd met Wonen Limburg. De finale-avond en de workshop vrijwilligers vinden plaats in het Wonen Limburg Huis.
Adres: Willem II Singel 25, 6041 HP Roermond
Tool voor goede samenwerking formele zorg en georganiseerde informele zorg door vrijwilligers. Burgerkracht Limburg heeft in samenwerking met Knooppunt Informele Zorg en Meander een methode uitgewerkt waarbij lokale partijen samen aan de slag gaan om de samenwerking te verbeteren. Deze aanpak hebben we Werksessies (In)formele Zorg genoemd. Deze werksessies zijn bijeenkomsten waarbij een groep van maximaal tien lokale formele en informele zorgverleners, zowel beroepskrachten als vrijwilligers, op basis van casuïstiek de samenwerking onder de loep gaan nemen en samen uitwerken. Voor meer informatie: Burgerkracht academie of kareneshuis@burgerkrachtlimburg.nl
Heb je vragen of wil je meer weten? Mail dan naar kareneshuis@burgerkrachtlimburg.nl
Deze videohandleiding is een nuttig hulpmiddel dat een theoretisch en praktisch kader biedt voor degenen die een trainingsmodule organiseren voor professionals (bijvoorbeeld verpleegkundigen) en niet-professionals (bijvoorbeeld vrijwilligers) om hen te informeren over eenzaamheid bij ouderen en hen hulpmiddelen te geven.
Klik op de afbeeldingen om de uitlegvideo’s te bekijken.
Bovenstaande video’s zijn ook in het Frans en Duits opgenomen.
Visite is een project van de Belgische organisatie Kunstwerkt. Zij zetten tekenen in om de drempel voor samenwerking tussen scholen en woonzorgcentra te verlagen en zo kinderen en ouderen met elkaar in contact te brengen.
Visite is een project van de Belgische organisatie Kunstwerkt. Zij zetten tekenen in om de drempel voor samenwerking tussen scholen en woonzorgcentra te verlagen en zo kinderen en ouderen met elkaar in contact te brengen.
Leerlingen uit groep 7 en 8 gaan voor een bijzondere tekenles op Visite bij een woonzorgcentrum in de buurt. Daar spelen ze in kleine groepjes een eenvoudig en verrassend tekenspel: het invullen van een lange tekenstrook met originele opdrachten die al tekenend wordt uitgerold, ontworpen door Karen en Celesta. Al tekenend leren de twee generaties elkaar kennen. Verrassende ontmoetingen en ongedwongen spelplezier zijn hierbij gegarandeerd.
Het initiatief voor een Visite kan genomen worden door de school of door het woonzorgcentrum. Met een spelpakket kan één klas op Visite bij een woonzorgcentrum.De Nederlandse variant van het project Visite wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Dela-fonds. Dankzij deze bijdrage van het Dela-fonds zijn er 20 spelpakketten kosteloos beschikbaar.
Ben je geïnteresseerd? Vraag nu een gratis spel aan!
Voor wie is deze training?
Wil jij graag jouw ervaringen delen met anderen en zou je hier graag wat ondersteuning bij krijgen? Vind je het fijn om te leren van anderen? Dan is deze training iets voor jou!
Wat gaan we doen?
Er is niet één juiste manier om een ervaringsverhaal te delen. Het is belangrijk om jouw verhaal te vertellen op een manier die bij jou én bij het publiek past. In deze training vind je tips en suggesties. Jij haalt eruit wat bij jou en jouw verhaal past. Je ontvangt bij de start van de training een cursusmap met informatie en tips die jou zouden kunnen helpen bij het delen van jouw verhaal.
Tijdens de eerste bijeenkomst maken we uitgebreid kennis met elkaar en delen we de eerste keer ons verhaal in deze groep. Tijdens de tweede bijeenkomst staan afstemmen met publiek en een rode draad in je verhaal centraal. Op dag drie oefenen we het afstemmen met publiek en met het inbouwen van een structuur. Tijdens de vierde bijeenkomst sluiten we de training samen af. We gaan vooral veel oefenen en leren van elkaar.
Eerdere deelnemers zeiden dit over deze training:
“Ik heb veel geleerd van de tips van andere deelnemers.”
“Ik vond altijd dat mijn verhaal nog beter moest. Nu heb ik de bevestiging dat ik het al goed doe en weet ik welke manier van vertellen bij mij past.”
“In mijn hoofd was mijn verhaal best wel chaotisch. Ik heb nu voor mezelf de belangrijke momenten eruit gehaald en bouw daar mijn verhaal omheen. Nu kunnen de leerlingen in de klas mijn verhaal ook beter volgen.”
Locatie: Burgerkracht Limburg, Mercator 1, 6135 KW Sittard
Kosten: Deelname aan deze training is gratis.
Deze training bestaat uit 4 dagdelen. Het is de bedoeling dat je bij alle vier deze momenten aanwezig bent.
Om ervoor te zorgen dat jij als vrijwilliger meer zicht hebt op je eigen grenzen en die van je taak, en hoe je deze vervolgens goed kunnen bewaken, hebben we speciaal voor vrijwilligers de workshop ‘Grenzen stellen’ ontwikkeld. Naast het verkennen van grenzen en manieren om deze te bewaken, gaan we op interactieve wijze aan de slag met jullie input.
Als vrijwilliger wil je graag iets voor een ander betekenen, bijvoorbeeld door als contactmaatje op bezoek te gaan, als financieel maatje de financiën te ordenen, een boodschap voor iemand te doen of iemand te helpen met vervoer.
De mensen waar je komt zijn blij met je inzet. Vaak ben jij een van de weinigen of zelfs de enige die ze in de loop van de week of zelfs langere tijd zien. Hierdoor kan het voorkomen dat mensen gaandeweg meer van je vragen, dan waarvoor je oorspronkelijk bent ingezet. Of ze raken steeds meer vertrouwd en komen daardoor meer en meer in je persoonlijke sfeer.
Zo zijn er nog vele andere situaties waardoor jouw grenzen zich gaandeweg verleggen en misschien zelfs worden overschreden.
Om ervoor te zorgen dat jij als vrijwilliger meer zicht hebt op je eigen grenzen en die van je taak, en hoe je deze vervolgens goed kunnen bewaken, hebben we speciaal voor vrijwilligers de workshop ‘Grenzen stellen’ ontwikkeld. Naast het verkennen van grenzen en manieren om deze te bewaken, gaan we op interactieve wijze aan de slag met jullie input.
Heb je vragen?
Neem contact op met Marla Geurts 06 – 17 99 17 78 of Betsie Horrichs 06 – 36 56 86 56.
Aanmelden is verplicht en kan door een mail te sturen naar:
betsie.horrichs@piw.nl én marla.geurts@piw.nl o.v.v. grenzen stellen 26 augustus 2024, inclusief je naam en telefoonnummer als ook de organisatie waar je actief bent als vrijwilliger.