Voor wie
Wat
In deze workshop starten we met de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van vrijwilligerswerk. Vervolgens kijken we naar wat deze ontwikkelingen vragen van jou als vrijwilligersorganisatie. Je gaat zelf aan de slag met hoe je binnen jouw situatie op die ontwikkelingen kan inspelen en kijkt welke tips bij jou passen. Als je weet waar je rekening mee kan houden en wat er binnen je mogelijkheden ligt, zul je succesvoller nieuwe vrijwilligers vinden en behouden.
Locatie
Burgerkracht Limburg
Mercator 1 6135 KW Sittard
Deze workshop wordt kosteloos aangeboden.
Een heel actuele module over de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Als lid van de adviesraad, cliëntenraad, spreekuurhouder of anderzijds vrijwilliger heb je te maken met de complexiteit en de veranderingen in de wetgeving.
We gaan in op:
Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet. De wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden, ook mensen met een arbeidsbeperking.
De Participatiewet staat onder druk. Evaluaties hebben de noodzaak tot een aantal verruimingen en aanpassingen duidelijk gemaakt. We verwachten dat er 1 januari 2025 een aantal veranderingen in deze Participatiewet van toepassing zijn? Participatiewet in balans.
Een heel actuele module over de WMO. Als lid van de adviesraad, cliëntenraad, spreekuurhouder of anderzijds vrijwilliger heb je te maken met de complexiteit en de veranderingen in de wetgeving. De Wmo is bedoeld voor iedereen die thuis ondersteuning nodig heeft, zodat ze zelfredzaam blijven. De Wmo is er ook voor mensen die hulp nodig hebben om mee te doen (te participeren) in de samenleving. Hoe zit het met aanvraag en bezwaar?
Een theoretische module waarin tijdens de presentatie stil wordt gestaan bij uitleg en vragen.
Deze Pijleracademie ‘Wao-Wia’ wordt samen georganiseerd met Wao-Wia Maastricht en PSZ Weert e.o.
Programma
– Het recht op uitkeringen en wie hierop aanspraak kan maken.
– Overzicht van de verschillende arbeids(on)geschiktheidsuitkeringen.
– Informatie over de voortzetting of beëindiging van de WAO.
– De beoordeling van uitkeringsaanvragen.
– De verantwoordelijkheden en timing van beoordelaars.
– De specifieke belastbaarheidsonderwerpen die worden beoordeeld.
– De verschillende uitkeringen waarmee je te maken kunt krijgen.
– De eisen voor cliënten bij wie arbeidsvermogen is vastgesteld.
– Beschikbare re-integratie-instrumenten.
– Uitleg over eigenrisicodragerschap en betrokken partijen.
– De procedure voor het indienen van bezwaar tegen een beslissing.
– Samenwerking en contact met de Onafhankelijk Cliënt Ondersteuner (OCO) bij het UWV.
De workshop ‘Werken met vrijwilligers’ vindt plaats tijdens de nieuwe editie van EmPOWER in Roermond. We starten deze avond met de gratis workshop ‘werken met vrijwilligers’. Iedereen die geïnteresseerd is in het werken met- en werven van vrijwilligers kan zich hiervoor aanmelden. Het programma voor de rest van de avond is als volgt:
Programma
17.00 – 18.00 uur inloop en een hapje
18.00 – 19.00 uur workshop Werken met vrijwilligers
19.00 – 19.15 uur pauze
19.15 – 20.00 uur presentaties EmPOWER
20.00 uur juryberaad, borrel en prijsuitreiking
Locatie
EmPOWER jouw initiatief wordt samen georganiseerd met Wonen Limburg. De finale-avond en de workshop vrijwilligers vinden plaats in het Wonen Limburg Huis.
Adres: Willem II Singel 25, 6041 HP Roermond
Tool voor goede samenwerking formele zorg en georganiseerde informele zorg door vrijwilligers. Burgerkracht Limburg heeft in samenwerking met Knooppunt Informele Zorg en Meander een methode uitgewerkt waarbij lokale partijen samen aan de slag gaan om de samenwerking te verbeteren. Deze aanpak hebben we Werksessies (In)formele Zorg genoemd. Deze werksessies zijn bijeenkomsten waarbij een groep van maximaal tien lokale formele en informele zorgverleners, zowel beroepskrachten als vrijwilligers, op basis van casuïstiek de samenwerking onder de loep gaan nemen en samen uitwerken. Voor meer informatie: Burgerkracht academie of kareneshuis@burgerkrachtlimburg.nl
Heb je vragen of wil je meer weten? Mail dan naar kareneshuis@burgerkrachtlimburg.nl
Deze videohandleiding is een nuttig hulpmiddel dat een theoretisch en praktisch kader biedt voor degenen die een trainingsmodule organiseren voor professionals (bijvoorbeeld verpleegkundigen) en niet-professionals (bijvoorbeeld vrijwilligers) om hen te informeren over eenzaamheid bij ouderen en hen hulpmiddelen te geven.
Klik op de afbeeldingen om de uitlegvideo’s te bekijken.
Bovenstaande video’s zijn ook in het Frans en Duits opgenomen.
Met het bordspel ‘Alles op tafel?’ ga je spelenderwijs in gesprek over gezondheid. Je komt erachter wat écht belangrijk voor jou is, waar je blij van wordt en wat je misschien graag anders zou willen. Je gaat kijken naar wat wél kan in plaats van wat niet meer lukt.
Je kunt het spel als groep spelen. Bijvoorbeeld met ouderen, anderstaligen, laaggeletterden, mensen met een verstandelijke, psychische of lichamelijke beperking of mantelzorgers. Het kan ook in 1-op-1 gesprekken worden gebruikt door bijvoorbeeld zorgprofessionals, thuiszorgmedewerkers, POH en leefstijlcoaches.
Meer informatie over het bordspel “Alles op tafel?” ? Klik hier!
Visite is een project van de Belgische organisatie Kunstwerkt. Zij zetten tekenen in om de drempel voor samenwerking tussen scholen en woonzorgcentra te verlagen en zo kinderen en ouderen met elkaar in contact te brengen.
Visite is een project van de Belgische organisatie Kunstwerkt. Zij zetten tekenen in om de drempel voor samenwerking tussen scholen en woonzorgcentra te verlagen en zo kinderen en ouderen met elkaar in contact te brengen.
Leerlingen uit groep 7 en 8 gaan voor een bijzondere tekenles op Visite bij een woonzorgcentrum in de buurt. Daar spelen ze in kleine groepjes een eenvoudig en verrassend tekenspel: het invullen van een lange tekenstrook met originele opdrachten die al tekenend wordt uitgerold, ontworpen door Karen en Celesta. Al tekenend leren de twee generaties elkaar kennen. Verrassende ontmoetingen en ongedwongen spelplezier zijn hierbij gegarandeerd.
Het initiatief voor een Visite kan genomen worden door de school of door het woonzorgcentrum. Met een spelpakket kan één klas op Visite bij een woonzorgcentrum.De Nederlandse variant van het project Visite wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Dela-fonds. Dankzij deze bijdrage van het Dela-fonds zijn er 20 spelpakketten kosteloos beschikbaar.
Ben je geïnteresseerd? Vraag nu een gratis spel aan!