Offcanvas
Zoeken
Buurtkastjes in de strijd tegen verspilling 

Buurtkastjes in de strijd tegen verspilling 

Het burgerinitiatief van René Verhoogt uit Purmerend, gaat de strijd aan tegen (voedsel)verspilling. Hieruit ontstaat de stichting SoGoed. Gabrielle Essing-Demandt, kandidaat raadslid voor het CDA in Sittard-Geleen, leest erover op social media. Ze is zo gecharmeerd van het idee dat ze er een Limburgse twist aan geeft. Ze pakt het onderdeel ‘buurtkastjes’ als burgerinitiatief op en is aanjager van het idee in haar gemeente. Zo organiseert ze een aftrapbijeenkomst waarvoor ze René als spreker uitnodigt. Hij vertelt over de intenties van de stichting en laat beren op de weg verdwijnen. Vervolgens start Gabrielle het initiatief. Ze geeft er ruchtbaarheid aan via haar facebook pagina en de plaatselijke media. Ze verloot vijf kastjes (ook mensen die geen kastje wonnen, bestelden kastjes). Ze brengt het idee onder de aandacht bij het College van B&W. Hierdoor kunnen inwoners die een kastje willen plaatsen contact opnemen met de stadsdeelmanager. Het initiatief voor het bouwen, plaatsen en financieren van de kastjes blijft bij de inwoners. Ze won de “EmPOWER jouw initiatief prijs” bij Burgerkracht Limburg en besteed het gewonnen geld aan verdere promotie van het plan. Waar nodig springt ze financieel bij om een kastje aan te schaffen. Een eenvoudig initiatief dat weinig inspanning kost maar wel degelijk impact heeft. Uiteraard heeft Gabrielle zelf ook een kastje voor haar huis staan. “Ik word er blij van,” zegt Gabrielle.

Het buurtkastje
In het kastje kunnen buurtbewoners producten achterlaten die ze zelf niet gebruiken of omruilen voor andere producten. Een simpele manier om verspilling tegen te gaan. Want er wordt veel verspild, ook in Nederland. Daarnaast helpt het mensen die minder te besteden hebben en bevorderd het een goede, sociale sfeer in de wijk. De kastjes kunnen worden gemaakt bij “Sjpassie” in Sittard. Maar ieder ander kastje kan in principe worden gebruikt. Dat werkt even doeltreffend. Meerdere gemeenten heeft ze gesproken over de kastjes en er is interesse. Hopelijk verspreidt het initiatief zich op deze manier over de provincie Limburg. Aan Gabrielle ligt het niet. Ze probeert er in ieder zoveel mogelijk publiciteit voor te krijgen. “Iedere deelnemer kan de kastjes bovendien aanmelden bij de stichting Sogoed zodat ze voor iedereen vindbaar zijn.

Of er succesverhalen te delen zijn? Mijn kastje is weer helemaal leeg dat ga ik straks weer aanvullen” glundert Gabrielle!

 

lees ook
Academische Werkplaats

Verhogen zelfredzaamheid van mensen met een beperking

deel dit artikel