Offcanvas
Zoeken
De Huiskamer Kleur & Kracht

De Huiskamer Kleur & Kracht

“Iedereen moet zijn leven kunnen kleuren met zijn eigen kleuren
Deze mooie, hoopvolle boodschap staat op de website van stichting Kleur & Kracht. Een tekst die tot de verbeelding spreekt. Wat doet de stichting Kleur & Kracht precies?
En waarom won juist hun EmPower jouw initiatief: “De Huiskamer Kleur & Kracht” de tweede prijs van 1500 euro?
Coördinator, Amina Sebbar, vertelt enthousiast over hoe de stichting de prijs inzet. “De stichting Kleur & Kracht maakt zich sterk voor een inclusieve samenleving. Bij ons is iedereen welkom. Ik denk dat we deze prijs hebben gewonnen omdat er oprecht behoefte is aan een plek als deze. Wij, als initiatiefnemers, geloven in de meerwaarde van De Huiskamer.”

“De Huiskamer Kleur & Kracht”
De Huiskamer is vooral bedoeld voor mensen die leven in armoede of (vaak) alleenstaand zijn. Maar iedereen die zomaar een praatje wil maken kan binnenlopen. Het is een plek waar naar je geluisterd wordt en je gezellig een kopje koffiedrinkt. Zo’n vaste ontmoetingsplek ontbrak in het centrum van Venray want in de buitenwijken komt lang niet iedereen.

Het is een plek waar iedereen naar toe kan. Waar je kunt ontspannen, even op adem komt. Als je minder te besteden hebt of je bent alleen dan ga je niet snel op een terrasje zitten. We willen echt een vaste plek creëren voor mensen. Waar mensen vertrouwd mee raken en waar ze graag naar terugkomen. Waar – in de toekomst- af en toe een activiteit aangeboden wordt maar activiteiten niet het doel zijn.

De kracht van verbinding
Marita Muller was al langer bezig met het zoeken naar een ontmoetingsplek. We kwamen elkaar tegen en gingen hierover in gesprek. Samen zijn we op zoek gegaan naar mogelijkheden. Want waar vind je zo’n ruimte? Wat zijn de kosten? Uiteindelijk vonden we iemand die ons een kans wilde geven. Een periode mogen we kosteloos een pand in het centrum. Kijken hoe De Huiskamer in de praktijk uitpakt.

Hoe helpt het gewonnen prijsbedrag jullie?
Met het winnen van de prijs hebben we meer speelruimte om te kijken wat we nodig hebben om het financieel te kunnen behapstukken. De huur van een pand is immers de grootste financiële post. Daarnaast komen de kosten voor water, elektriciteit en moet er geld overblijven voor thee, koffie en andere huishoudelijke zaken. In de tussentijd hopen we meer financiële middelen te vinden om De Huiskamer structureel open te houden. Tip: er staat in De Huiskamer ook een spaarvarken voor alle gulle giften. Alle kleine beetjes helpen!

Hoe weten mensen jullie te vinden?
Op allerlei manieren. We hebben een paar keer in de lokale krant gestaan. Maken posters en flyers die ook bij huisartsen en praktijkondersteuners worden opgehangen en waar mensen op af gaan. We hebben een website en zijn actief op social media.

We zijn echt van toegevoegde waarde voor mensen
Een mooi voorbeeld is een van onze vaste bezoekers met een ggz-achtergrond. Soms komt ze wel twee keer op een dag. Maar toen haar begeleider op vakantie was, zat haar iets dwars. Ze durfde eerst niet te komen en na lang aarzelen heeft ze toch de moed verzameld om naar ons toe te komen en te vertellen wat haar dwars zat. Dat was voor haar een grote stap. Na afloop was ze blij dat ze haar verhaal kwijt kon. Maar vooral trots op zichzelf, dat ze durfde komen. Kijk, daar doen we het voor!

Interessant? Bekijk hier meer initiatieven!

lees ook

Raad van Toezicht speelt Escaperoom Positieve Gezondheid

deel dit artikel