Hoe ga je slim om met geld? Wat betekent het om op jezelf te wonen? En wat gebeurt er als je je baan verliest?
My Cash, My Future is een interactief lesprogramma voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar. Op een laagdrempelige en speelse manier leren zij belangrijke financiële vaardigheden die hen helpen bewuste keuzes te maken en schulden te voorkomen. Dit programma is een initiatief van de Kredietbank, Rabobank en DoorS2Open.
Het lesprogramma is ontwikkeld in samenwerking met jongeren en sluit aan op hun leefwereld én het schoolcurriculum. Het beslaat meerdere leerjaren, waardoor onderwerpen herhaald worden en leerlingen een sterke basis ontwikkelen. De lessen variëren van 15 tot 50 minuten en bestaan uit een combinatie van een handleiding, werkboek, usb-stick en interactieve spellen.
Tijdens My Cash, My Future komen onder andere de volgende thema’s aan bod:
✔ Omgaan met zakgeld, sparen en uitgaven
✔ De voordelen van een bijbaan
✔ Financiële risico’s en slimme keuzes maken
✔ De impact van stemmen op je toekomst
✔ Wat komt erbij kijken als je op jezelf gaat wonen?
✔ Wat gebeurt er als je je baan verliest?
✔ Hoe voorkom je schulden?
Dit lesprogramma is geschikt voor alle niveaus en kan worden aangepast naar de behoeften van de school of organisatie.
Het programma is tijdelijk beschikbaar voor een pilotprijs van €250. Wil je meer weten of het lesprogramma aanvragen? Neem contact op via info@burgerkrachtlimburg.nl.
Wil je meer informatie? Lees hier meer
Meer informatie volgt binnenkort!
Locatie: Manjefiek Malberg, Malbergsingel 62 Maastricht
Deelname is gratis!
Vriendschappen kunnen verwateren of zelfs ontbreken. Bijvoorbeeld door een verhuizing, verlies of ziekte van een partner of na het stoppen met werken. Met de cursus ‘Zin in vriendschap’ leer je hoe je nieuwe vriendschappen maakt en bestaande vriendschappen verbetert. De cursus is voor mannen en vrouwen vanaf ca. 45 jaar.
Thema’s die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld:
Onze ervaring is dat een meerderheid van de deelnemers nieuwe vriendschappen maakt en/of bestaande vriendschappen verbetert binnen een jaar na de cursus.
De cursus is gratis en gaat van start op donderdag 06 maart 2025 en bestaat uit 9 lessen van 2 uur, verdeeld over de periode 06 maaart t/m 05 juni 2025. Én een nog te bepalen terugkomdag.
De geplande data zijn:
Telkens op donderdag: 06, 13 en 20 maart, 3, 17 en 24 april, 08, 15 en 22 mei 2025. (NB: 05 juni 2025 is een reservedatum)
Meer informatie/ aanmelden?
Betsie Horrichs
T: 046 – 457 57 00 / 06 – 36 56 86 56
E: betsie.horrichs@knooppuntinformelezorg.nl
Voor wie
Wat
In deze workshop starten we met de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van vrijwilligerswerk. Vervolgens kijken we naar wat deze ontwikkelingen vragen van jou als vrijwilligersorganisatie. Je gaat zelf aan de slag met hoe je binnen jouw situatie op die ontwikkelingen kan inspelen en kijkt welke tips bij jou passen. Als je weet waar je rekening mee kan houden en wat er binnen je mogelijkheden ligt, zul je succesvoller nieuwe vrijwilligers vinden en behouden.
Deze workshop wordt kosteloos aangeboden.
Er is niet één juiste manier om een groep te begeleiden. In deze training vind je tips en suggesties. Net zoals bij een zelfregiegroep, haal jij eruit wat bij jou en jouw groep past. Je ontvangt bij de start van de training een handboek met informatie en links naar toepasbare methodieken die je zouden kunnen helpen in de zelfregiegroep.
Op 10 februari 2025 start de training: het opstarten en begeleiden van een zelfregiegroep. Deze training bestaat uit 3 dagdelen op 10, 17 en 24 februari van 10.00 – 12.30 uur.Het is de bedoeling dat je bij alle drie deze momenten aanwezig bent.
FGL maakt zich sterk voor een inclusieve samenleving en wil graag lokale partijen versterken die zich inzetten om de toegankelijkheid van de maatschappij te verbeteren. In 2025 organiseert FGL gedurende het jaar een integraal programma van 7 live-webinars en een fysieke bijeenkomst over Inclusie & toegankelijkheid. In de webinars wordt vanuit het principe #NietsOverOnsZonderOns kennis gedeeld om praktisch aan de slag te gaan vanuit je eigen rol. Na afloop en deelname ontvangen deelnemers een certificaat.
Webinar 1: Inleiding VN-verdrag Handicap/Inclusie, 14 januari 15:00-16:00/30
Webinar 2: Lokaal inclusie beleid: 18 februari 15:00-16:00/30
Webinar 3: Fysieke leefomgeving: 18 maart 15:00-16:00/30
Webinar 4: Zintuigelijke beperking: 15 april 15:00-16:00/30
Webinar 5: NAH & Laaggeletterdheid: 20 mei 15:00-16:00/30
Webinar 6: Digitale toegankelijkheid en Toegankelijk Limburg: 17 juni 15:00-16:00/30
Webinar 7: Toegankelijk Openbaar vervoer: 23 september 15:00-16:00/30
Webinar 8: Fysieke afsluiter: 28 oktober, tijd en plek volgt nog.
Voor wie
Zowel voor burgers die zich (bijvoorbeeld vanuit hun ervaring met een beperking) inzetten voor meer toegankelijkheid in hun gemeente, als voor ambtenaren die zich hiervoor inzetten, denk aan platformleden, inclusie-panels, belangenbehartigers, ambtenaren, bestuurders.
Waar
Het zijn webinars, dus je kunt de cursus gewoon vanuit je huis of werkplek volgen. We maken gebruik van Teams. Mocht je nog nooit met Teams gewerkt hebben en kun je wel wat opstarthulp gebruiken? Neem dan contact op met Karen Eshuis per email kareneshuis@burgerkrachtlimburg.nl of per telefoon: 06-38170522.
Wanneer
De webinars zijn 1x per maand dinsdagmiddag van 15.00 tot 16.00 met een mogelijke uitloop van een half uur. Wanneer je je aanmeldt, ontvang je voor iedere bijeenkomst een uitnodiging met een link voor Teams om deel te nemen aan het live webinar. Heb je na aanmelding de mail met de link niet ontvangen? Check dan je spambox. Als je hem hier ook niet vindt kun je contact opnemen met Karen Eshuis. Het is de bedoeling dat je het hele programma volgt. Mocht je later instromen, of een keer niet kunnen, dan kun je ons vragen of je bepaalde webinars kan terugkijken.
Aanmelden
De webinars worden aangeboden op de Burgerkrachtacademie. Aanmelden kan via het formulier hieronder. Je ontvangt vervolgens steeds een uitnodiging voor de eerstvolgende bijeenkomst met daarin een link voor teams. Mocht het niet lukken, neem dan contact op met kareneshuis@burgerkrachtlimburg.nl.
Samen met Zorgbelang Brabant bieden we de module ‘Goed voor Elkaar’ aan voor gemeenten en maatschappelijke organisaties.
Deze videohandleiding is een nuttig hulpmiddel dat een theoretisch en praktisch kader biedt voor degenen die een trainingsmodule organiseren voor professionals (bijvoorbeeld verpleegkundigen) en niet-professionals (bijvoorbeeld vrijwilligers) om hen te informeren over eenzaamheid bij ouderen en hen hulpmiddelen te geven.
Klik op de afbeeldingen om de uitlegvideo’s te bekijken.
Bovenstaande video’s zijn ook in het Frans en Duits opgenomen.
Met het bordspel ‘Alles op tafel?’ ga je spelenderwijs in gesprek over gezondheid. Je komt erachter wat écht belangrijk voor jou is, waar je blij van wordt en wat je misschien graag anders zou willen. Je gaat kijken naar wat wél kan in plaats van wat niet meer lukt.
Je kunt het spel als groep spelen. Bijvoorbeeld met ouderen, anderstaligen, laaggeletterden, mensen met een verstandelijke, psychische of lichamelijke beperking of mantelzorgers. Het kan ook in 1-op-1 gesprekken worden gebruikt door bijvoorbeeld zorgprofessionals, thuiszorgmedewerkers, POH en leefstijlcoaches.
Meer informatie over het bordspel “Alles op tafel?” ? Klik hier!
Voor wie is deze training?
Wil jij graag jouw ervaringen delen met anderen en zou je hier graag wat ondersteuning bij krijgen? Vind je het fijn om te leren van anderen? Dan is deze training iets voor jou!
Wat gaan we doen?
Er is niet één juiste manier om een ervaringsverhaal te delen. Het is belangrijk om jouw verhaal te vertellen op een manier die bij jou én bij het publiek past. In deze training vind je tips en suggesties. Jij haalt eruit wat bij jou en jouw verhaal past. Je ontvangt bij de start van de training een cursusmap met informatie en tips die jou zouden kunnen helpen bij het delen van jouw verhaal.
Tijdens de eerste training maken we uitgebreid kennis met elkaar en delen we de eerste keer ons verhaal in deze groep. Tijdens de tweede training staan afstemmen met publiek en een rode draad in je verhaal centraal. Op trainingsdag drie oefenen we het afstemmen met publiek en met het inbouwen van een structuur. Tijdens de vierde training sluiten we de training samen af. We gaan vooral veel oefenen en leren van elkaar.
Eerdere deelnemers zeiden dit over deze training:
“Ik heb veel geleerd van de tips van andere deelnemers.”
“Ik vond altijd dat mijn verhaal nog beter moest. Nu heb ik de bevestiging dat ik het al goed doe en weet ik welke manier van vertellen bij mij past.”
“In mijn hoofd was mijn verhaal best wel chaotisch. Ik heb nu voor mezelf de belangrijke momenten eruit gehaald en bouw daar mijn verhaal omheen. Nu kunnen de leerlingen in de klas mijn verhaal ook beter volgen.”
Locatie: Burgerkracht Limburg, Mercator 1, 6135 KW Sittard
Kosten: Deelname aan deze training is gratis.
Deze training bestaat uit 4 dagdelen. Het is de bedoeling dat je bij alle vier deze momenten aanwezig bent.
Is de training vol?
Wil je graag deelnemen aan de training ‘Deel je verhaal’? Meld je dan via de onderstaande knop aan voor de wachtlijst. Als er een plekje vrijkomt, nemen we contact met je op. Je kunt je ook alvast aanmelden voor de volgende trainingsronde.