Hoe ga je slim om met geld? Wat betekent het om op jezelf te wonen? En wat gebeurt er als je je baan verliest?
My Cash, My Future is een interactief lesprogramma voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar. Op een laagdrempelige en speelse manier leren zij belangrijke financiële vaardigheden die hen helpen bewuste keuzes te maken en schulden te voorkomen. Dit programma is een initiatief van de Kredietbank, Rabobank en DoorS2Open.
Het lesprogramma is ontwikkeld in samenwerking met jongeren en sluit aan op hun leefwereld én het schoolcurriculum. Het beslaat meerdere leerjaren, waardoor onderwerpen herhaald worden en leerlingen een sterke basis ontwikkelen. De lessen variëren van 15 tot 50 minuten en bestaan uit een combinatie van een handleiding, werkboek, usb-stick en interactieve spellen.
Tijdens My Cash, My Future komen onder andere de volgende thema’s aan bod:
✔ Omgaan met zakgeld, sparen en uitgaven
✔ De voordelen van een bijbaan
✔ Financiële risico’s en slimme keuzes maken
✔ De impact van stemmen op je toekomst
✔ Wat komt erbij kijken als je op jezelf gaat wonen?
✔ Wat gebeurt er als je je baan verliest?
✔ Hoe voorkom je schulden?
Dit lesprogramma is geschikt voor alle niveaus en kan worden aangepast naar de behoeften van de school of organisatie.
Het programma is tijdelijk beschikbaar voor een pilotprijs van €250. Wil je meer weten of het lesprogramma aanvragen? Neem contact op via info@burgerkrachtlimburg.nl.
Wil je meer informatie? Lees hier meer
Met het bordspel ‘Alles op tafel?’ ga je spelenderwijs in gesprek over gezondheid. Je komt erachter wat écht belangrijk voor jou is, waar je blij van wordt en wat je misschien graag anders zou willen. Je gaat kijken naar wat wél kan in plaats van wat niet meer lukt.
Je kunt het spel als groep spelen. Bijvoorbeeld met ouderen, anderstaligen, laaggeletterden, mensen met een verstandelijke, psychische of lichamelijke beperking of mantelzorgers. Het kan ook in 1-op-1 gesprekken worden gebruikt door bijvoorbeeld zorgprofessionals, thuiszorgmedewerkers, POH en leefstijlcoaches.
Meer informatie over het bordspel “Alles op tafel?” ? Klik hier!
Voor wie is deze training?
Wil jij graag jouw ervaringen delen met anderen en zou je hier graag wat ondersteuning bij krijgen? Vind je het fijn om te leren van anderen? Dan is deze training iets voor jou!
Wat gaan we doen?
Er is niet één juiste manier om een ervaringsverhaal te delen. Het is belangrijk om jouw verhaal te vertellen op een manier die bij jou én bij het publiek past. In deze training vind je tips en suggesties. Jij haalt eruit wat bij jou en jouw verhaal past. Je ontvangt bij de start van de training een cursusmap met informatie en tips die jou zouden kunnen helpen bij het delen van jouw verhaal.
Tijdens de eerste training maken we uitgebreid kennis met elkaar en delen we de eerste keer ons verhaal in deze groep. Tijdens de tweede training staan afstemmen met publiek en een rode draad in je verhaal centraal. Op trainingsdag drie oefenen we het afstemmen met publiek en met het inbouwen van een structuur. Tijdens de vierde training sluiten we de training samen af. We gaan vooral veel oefenen en leren van elkaar.
Eerdere deelnemers zeiden dit over deze training:
“Ik heb veel geleerd van de tips van andere deelnemers.”
“Ik vond altijd dat mijn verhaal nog beter moest. Nu heb ik de bevestiging dat ik het al goed doe en weet ik welke manier van vertellen bij mij past.”
“In mijn hoofd was mijn verhaal best wel chaotisch. Ik heb nu voor mezelf de belangrijke momenten eruit gehaald en bouw daar mijn verhaal omheen. Nu kunnen de leerlingen in de klas mijn verhaal ook beter volgen.”
Locatie: Burgerkracht Limburg, Mercator 1, 6135 KW Sittard
Kosten: Deelname aan deze training is gratis.
Deze training bestaat uit 4 dagdelen. Het is de bedoeling dat je bij alle vier deze momenten aanwezig bent.
Is de training vol?
Wil je graag deelnemen aan de training ‘Deel je verhaal’? Meld je dan via de onderstaande knop aan voor de wachtlijst. Als er een plekje vrijkomt, nemen we contact met je op. Je kunt je ook alvast aanmelden voor de volgende trainingsronde.
Limburg telt tienduizenden jongeren die opgroeien terwijl ze een familielid verzorgen, maar de meesten weten niet dat dit ze officieel tot jonge mantelzorger maakt. Om die reden krijgen ze vaak niet de hulp en ondersteuning waar ze wel recht op hebben, waardoor stress en uitputting op de loer liggen. Wil jij ook weten hoe je het gesprek aangaat met jonge mantelzorgers op jouw school in Zuid-Limburg? Wat hen helpt? En welke ondersteuning er mogelijk is door het steunpunt mantelzorg in jouw regio? Meld je aan!
Meld je onderwijsinstelling aan voor de training voor docenten, mentoren en interne begeleiders omtrent jonge mantelzorgers. Het trainingsmoment vindt vanaf januari 2024 bij de onderwijsinstelling plaats en wordt in overleg afgestemd.
Deze workshop is ontwikkeld door Knooppunt Informele Zorg, Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, Steunpunt voor Mantelzorgers Parkstad, Burgerkracht Limburg, Manto en Steunpunt Mantelzorg Zuid.
Deze escaperoom is ontwikkeld om op een speelse en laagdrempelige manier kennis te maken met Positieve Gezondheid en alle facetten hier omheen. Na een korte inleiding start de escaperoom, waarbij je diverse codes gaat kraken. Hierdoor raak je langzaam bekend met een aantal kernbegrippen. Na afloop evalueren we samen. Wat hebben we geleerd? Wat zou je ermee kunnen in jouw werk/leven?
Hoe werkt het?
De escaperoom duurt minimaal 45 minuten met aansluitend 15 minuten nabespreking. Tijdens het spel is communicatie en samenwerking van belang om de codes te kunnen kraken. De escaperoom is mobiel en kan in iedere ruimte worden gespeeld; van kantoor, tuinhuis tot patiëntenkamer.
Het spel kan los gespeeld worden maar ook aangevuld worden met een lezing, actiegerichte workshop of onderdeel zijn van een symposium. Eventueel kunnen er twee escaperooms tegelijkertijd worden gespeeld. De begeleiding is in handen van getrainde vrijwilligers en/of medewerkers van Burgerkracht Limburg.
Voor wie?
Deze escaperoom is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar. Een groepsgrootte van minimaal vier en maximaal acht deelnemers is vereist.
Locatie: De escaperoom kan in verschillende ruimtes worden gespeeld op locatie
Kosten: €50,-
Meer informatie over de escaperoom Positieve Gezondheid? Klik hier!
Wat bieden we aan?
Een leuk, interactief lesprogramma met escaperoom. Het thema? Durf te vragen! Wat betekent het om geldzorgen te hebben? Hoe krijg je overzicht in jouw administratie? Wat kun je doen als je er zelf niet meer uitkomt? We hebben een programma ontwikkeld waarin leerlingen eerst kennis maken met het eigen verhaal van een jonge ervaringsdeler en gaan ze aan de slag met het schuldenspel in onze mobiele escaperoom (een caravan).
Voor wie?
De escaperoom is ontworpen voor jongeren vanaf 15 jaar. Met de escaperoom willen wij ons vooral richten op leerlingen/ studenten van het vmbo en het mbo.
Hoe gaat het in zijn werk?
Na de kennismaking gaan we in gesprek over geld, verleidingen en stress aan de hand van gesprekskaartjes met stellingen en vragen. Daarna volgt een korte instructie over het programma. Een drietal leerlingen/studenten neemt plaats in de escaperoom. Na het doorlopen van verschillende opdrachten komen zij steeds dichter bij het kraken van de code om de kluis te openen. Hulp vragen aan elkaar en aan de begeleiders loopt als een rode draad door het hele programma. Tijdens het nagesprek deelt een jonge ervaringsdeler zijn of haar eigen verhaal. Door middel van dit programma leren leerlingen/studenten om hulp te vragen, administratie te ordenen en ze ontvangen praktische tips om grip te houden op hun eigen geldzaken.
Wie zijn wij?
Wij zijn Burgerkracht Limburg, Kredietbank Limburg, ZOwonen, Zuyd Groep en Schoonmaakbedrijf R. Janssen, L.V.O. en Humanitas. Jongeren bewust maken van geldzorgen is wat ons samengebracht heeft. We vinden het belangrijk dat jongeren op een laagdrempelige en interactieve manier ervaren welke invloed geldzorgen kunnen hebben én wat de mogelijkheden zijn als je hiermee te maken hebt. Dit doen we op een vernieuwende wijze, die goed aansluit bij jongeren.
Praktische informatie
De escaperoom is opgezet in een mobiele caravan. Om de escaperoom te kunnen spelen, is er een buitenruimte nodig om de caravan te kunnen plaatsen en een klaslokaal met smartboard. Het spelen van de escaperoom duurt gemiddeld anderhalf uur. Aan dit lesprogramma zijn geen kosten verbonden.
Heb je vragen?
Of wil je de mobiele escaperoom voor jouw klas inzetten? Neem contact op met Kenny Pepels, projectleider via k.pepels@kblb.nl.
Het doel van de gastles is om leerlingen kennis te laten maken met de gratis en anonieme app CARE-FREE. Daarnaast leerlingen informeren over Kindermishandeling en wat zij kunnen doen als zij zich zorgen maken over zichzelf of een ander.
Interesse in een gastles van CARE-FREE op jouw school? Vul het formulier hieronder in. Wij nemen zo snel mogelijk contact op om een gastles in te plannen.
Kosten: op aanvraag
Locatie: Op locatie
Kijk hier voor meer informatie over CARE-FREE
Positieve Gezondheid biedt een stukje bewustwording en stimuleert jongeren om zélf na te denken over hoe het met hen gaat en wat ze eventueel willen veranderen in hun leven. Scholieren zitten midden in hun ontwikkeling en hebben vaak een duidelijke mening over zaken. Met Positieve Gezondheid kunnen we hen op een laagdrempelige manier laten stil staan bij hoe het echt met ze gaat. We kijken naar mogelijkheden en gaan open het gesprek aan.
“Door de gastles heb ik op en andere manier naar mijn gezondheid leren kijken.”
Tijdens de gastles, die ongeveer 60 minuten duurt, nemen we scholieren graag mee in wat Positieve Gezondheid voor hen kan betekenen, maar ook hoe zij dit kunnen toepassen thuis, binnen de opleiding en (toekomstige) loopbaan. We starten met een korte uitleg over Positieve Gezondheid. Daarna gaan scholieren zelf aan de slag met eigen Positieve Gezondheid door onder andere het invullen van het spinnenweb.
Locatie: De gastles wordt op locatie door twee trainers gegeven.
Kosten: De kosten hiervan zijn €50,00 per gastles.
Meer informatie over gastlessen Positieve Gezondheid? Klik hier!