Offcanvas
Zoeken

Mobiele escaperoom

De mobiele escaperoom is een leuk, interactief lesprogramma in de vorm van een escaperoom. Het thema? Durf te vragen! Wat betekent het om geldzorgen te hebben?  Hoe krijg je overzicht in jouw administratie? Wat kun je doen als je er zelf niet meer uitkomt? We hebben een programma ontwikkeld waarin leerlingen eerst kennis maken met het eigen verhaal van een jonge ervaringsdeler. Daarna gaan ze aan de slag met het schuldenspel in onze mobiele escaperoom (een caravan).

Hoe gaat het in zijn werk?
Na de kennismaking leidt een jonge ervaringsdeler het programma in met zijn of haar verhaal. Daarna volgt een korte instructie over het programma. Een drietal leerlingen/studenten neemt plaats in de escaperoom. Aan de hand van verschillende opdrachten komen zij steeds dichter bij het kraken van de code om de kluis te openen. Tijdens dit proces is samenwerking met de groep die is achtergebleven in de klas zeer belangrijk. Tijdens het nagesprek vallen de verschillende onderdelen samen. Op deze manier leren de leerlingen/studenten op een speelse wijze hulp te vragen, administratie te ordenen en ontvangen ze praktische tips om grip te houden op hun eigen geldzaken.

We vinden het belangrijk dat jongeren op een laagdrempelige en interactieve manier ervaren welke invloed geldzorgen kunnen hebben én wat de mogelijkheden zijn als je hiermee te maken hebt. Dit doen we op een vernieuwende wijze, die goed aansluit bij jongeren.

De escaperoom is opgezet in een mobiele caravan. Om de escaperoom te kunnen spelen, is er een buitenruimte nodig om de caravan te kunnen plaatsen en een klaslokaal met smartboard.

Aan dit lesprogramma zijn geen kosten verbonden.

Foto door Ermindo Armino / Limburger.nl

Betrokkenen

Lianne Janssen Adviseur

Partners

Logo Platform Zuid GGZ & OGGZ
Logo Zo Wonen
Logo Stichting Leergeld
Logo Zuyd Hogeschool
Logo SOL, Samenwerkingsverband van Ouderengroeperingen van mensen met een verstandelijke handicap in Limburg
Logo Jongeren Netwerk Limburg
Logo Provinciaal Platform GGz & OGGz Zorgvragers Limburg
Logo CZ
Logo Maastricht University
Logo Beweging Limburg Positief gezond
Logo PML, Platform Mantelzorg Limburg
Logo Wonen Limburg
Logo PAZ, Platform Allochtone Zorgvragers
Logo Knooppunt Informele Zorg
Logo Gemeente Weert
Logo Gemeente Roermond
Logo FGL, Federatie van Gehandicaptenorganisaties in Limburg
Logo KBO Limburg
Logo Gemeente Sittard-Geleen
Logo Gilde opleidingen
Logo Coalitie voor Inclusie