Spreekuurhouder Rob Gubbels aan het woord
‘Laat je helpen, sociale wetgeving is ingewikkeld!’
Rob Gubbels geeft gratis advies bij vragen over arbeidsongeschiktheid, arbeid en ziekte.
Na een rijk arbeidsverleden waarin de thema’s: werk, langdurig ziek zijn en her-integreren centraal stonden staat Rob nu als vrijwilliger voor anderen klaar. Hij wil zijn kennis en opgedane ervaring niet verloren laten gaan. Rob weet als geen ander dat ieder verhaal op zich staat en dat mensen vaak in de knoei komen omdat ze de middelen en kennis niet hebben om goed voor zichzelf op te komen.
“Liever te vroeg voor advies dan te laat voor een bezwaar!”
Bovenstaand wil Rob op voorhand benadrukken. “Als je niet op tijd reageert dan beginnen de problemen. Zorg dat je er op tijd bij bent als je een beschikking ontvangt waar je het niet mee eens bent. Je moet echt binnen zes weken reageren. Dat staat duidelijk in de brief die je ontvangt. In de praktijk zien we echter dat het vaak niet gebeurt. Brieven worden niet goed gelezen maar bezwaar maken kun je alleen in die aangegeven periode en dat moet formeel gebeuren. Inhoudelijk kun je er later nog een draai aangeven. Nog beter is het om je van tevoren te informeren over hoe een beoordeling werkt en waar je rekening moet houden.”
Samenwerking met Sociaal Team Plus werkt
De spreekuurhouders werken samen met het Sociaal Team Plus Maastricht in Malberg. Dat leidt in Malberg tot goede resultaten. Het team is actief op vele fronten en verwijst mensen door naar het spreekuur. Dat werkt prima. Op het spreekuur wordt uitgelegd hoe een procedure tot stand is gekomen en of er iets aan te doen is. Daar wordt ruim tijd voor uitgetrokken soms met meerdere personen. Goede uitleg kost namelijk tijd maar zorgt ook voor meer begrip en minder bezwaren. Het levert succesverhalen op.
Een kort een voorbeeld:
Een vrouw van 56 wordt door de gemeente verwezen. Door haar lage IQ heeft ze nooit gewerkt en valt ze onder de participatiewet. Voor haar is een Wajong aangevraagd en toegekend. Omdat haar dochter bij haar woont is ze kostendeler. De Wajong kent geen kostendelersregeling maar in de participatieregeling waar ze voorheen onder viel wél. Hoewel de uitkering gelijk blijft heeft ze heeft geen last meer van de kostendelersregeling. Dat maakt voor haar een belangrijk verschil.
De meeste verhalen zijn complex. Er gaan hele worstelingen aan vooraf. Daarbij kunnen we helpen. We kijken mee door de bril van de cliënt waardoor mooie dingen kunnen ontstaan zoals advies over het kunnen volgen van een opleiding, het helpen vinden van een stageplek met uitzicht op een dienstverband. Of mensen met een uitkering advies geven over actief blijven als vrijwilliger. De spreekuurhouders mogen daarbij gebruik maken van het grote netwerk van Burgerkracht Limburg.
Wie is Rob?
Rob is inmiddels 75 jaar en was o.a. als arbeidskundige werkzaam bij de sociale werkvoorziening ZOL bedrijven in Heerlen en de gemeenschappelijke medische dienst.
Hij verrichtte beoordelingen en begeleide mensen naar passend werk. Hij was manager arbeidsintegratie bij het UWV en regiomanager arbeidsintegratie bij arbeidsvoorziening. Ook met zijn eigen bedrijf “Solume” hield hij zich bezig met re-integratie. Hij is gedreven omdat het ertoe doet!
Wil je meer weten over spreekuurhouders en waar in Limburg er spreekuren zijn? Bekijk de pagina over spreekuren in Limburg.