Offcanvas
Zoeken
Maastrichtse Studenten zetten zich in voor ouderen

Maastrichtse Studenten zetten zich in voor ouderen

In Maastricht zetten zich maar liefst 75 studenten in om activiteiten te organiseren en soep te brengen naar ouderen die eenzaam zijn. Het initiatief heet ‘Oma’s Soep’ en brengt ouderen en jongeren samen. Met als mooie bijkomstigheid, voedselverspilling.

“Bij Oma’s Soep koken ouderen en jongeren samen op een gezonde, verse manier (in coronatijd kookten de studenten en brachten soep thuis langs). Van even groot belang is het contact houden met de buitenwereld. Gewoon een praatje te maken, samen een stukje wandelen of een spelletje te doen. Ouderen zien dan weer de leuke kanten van het leven. Ze worden enthousiast en blij als ze zich – door het gezelschap van jongeren – hun eigen jeugd herinneren. Dan vertellen ze vaak honderduit. Het is zó leuk om wederzijds verhalen uit te wisselen. Je gaat elkaar aanvoelen, beter begrijpen en leert op een respectvolle manier met elkaar omgaan. En dat vind ik een ‘rijk gevoel’. Dat zou ik studenten willen meegeven die overwegen om zich voor Oma’s Soep in te zetten.”

Waarom Oma’s Soep?
Oma’s Soep is een sociale onderneming die in Nederland jong en oud samenbrengt en minder voedsel verspilt. Oma’s Soep kookt verse soepen. De opbrengst van de verkoop wordt gebruikt om activiteiten voor eenzame ouderen te organiseren. “Een mooi initiatief, waaraan ik graag meedoe. Bij Oma’s Soep koken jongeren en ouderen samen. Dat doen ze met overgebleven groenten van de markt. De contacten om gratis producten te krijgen leggen de studenten zelf. Onlangs is een start gemaakt met Oma’s soep in Maastricht. Dat was voor mij de kans om aan te sluiten. Naast contacten met ouderen maakte ik op deze manier – in coronatijd – kennis met studenten uit andere studierichtingen. Die contacten met ouderen vind ik heel bijzonder. Normaal zie ik – naast mijn eigen opa – niet veel ouderen. Dan gaat er een wereld voor je open. Je gaat jezelf vragen stellen. Hoe is het om oud te zijn? Op welke manier gaan mensen daarmee om? Hoe ga ik daar straks zélf mee om als ik oud ben. Daar sta je niet gauw bij stil als je jong bent. Ik heb gewerkt met kinderen. Die hebben een hele andere kijk op het leven. Alles is nieuw. Meestal zijn ze positief. Bij ouderen is dat anders. Ze zijn beschouwend, kijken terug en moeten veel ‘inleveren’. Fysiek en mentaal, maar ook door het wegvallen van mensen uit hun directe omgeving. Dat maakt mensen soms melancholiek of – nog erger – negatief en eenzaam. Dat kan ik met Oma’s soep natuurlijk niet oplossen maar ik kan er wel bij helpen. Zeker in een tijd waarin mensen steeds ouder worden is dat belangrijk.”

 

Aanpak in Maastricht en het bereiken van de Maastrichtse doelgroep
“Het bereiken van ouderen is niet altijd even gemakkelijk. Mensen enthousiast over het concept, maar in een nieuwe stad is het soms moeilijk om in te burgeren. Gelukkig helpt Burgerkracht Limburg ons hierbij (Burgerinitiatieven en Positieve Zorg) Ze denken met ons mee en zetten ons op het juiste spoor hoe we dit soort zaken praktisch (en veilig) kunnen oppakken. Binnenkort gaan we gesprekken aan met sociale wijkteams om ook via hen mensen te bereiken. Daarnaast werken we samen met andere organisaties zoals: ‘Traject’, ‘Met je Hart’ en studentenvereniging ‘Circumflex’.

Het aantal studenten dat zich vrijwillig inzet bestaat uit zo’n 75 personen. We werken in duo’s. De wekelijke tijdsinvestering daarbij is gering en je kunt kiezen hoe vaak je mee wilt doen. Al is het maar één keer per maand. Het studentenaantal willen we graag nog uitbreiden en daardoor meer ouderen bereiken. Daarom werven we nieuwe vrijwilligers via Instagram, flyers en mond-op-mondreclame.

Dus, voel je je aangesproken? Durf je als vrijwilliger uit je comfortzone te komen? Neem dan vooral contact met ons op. Je inzetten voor Oma’s Soep kost relatief weinig moeite, is leuk om te doen en brengt meer dan je denkt.”

BIO: Erin Cornelisse is 21 jaar, studeert Gezondheidswetenschappen: Beleid, Management en Organisatie aan de universiteit van Maastricht. “Naast mijn studie ben ik nieuwsgierig en geïnteresseerd in verschillende culturen”.

Interessant? Bekijk hier meer initiatieven!

lees ook

Pijlerlezing: Kindermishandeling in relatie tot armoede

deel dit artikel