Offcanvas
Zoeken

Nieuwsbrief 1 – Provinciaal Overleg Limburgse Cliëntenraden

Kansfonds, gewoon geld geven 

Stel je voor dat we met elkaar armoede in ons land weten te doorbreken. Dan geven we honderduizenden mensen die in armoede leven weer kans op een menswaardig bestaan. Daarom maakt Kansfonds ruimte voor een totaal andere aanpak: Gewoon geld geven. En we leren van wat dat oplevert. De insteek? De beste remedie tegen armoede is bestaanszekerheid! 

Lees het artikel en bekijk de video in deze link: 

www.gewoongeldgeven.nl 


Nieuw inloopspreekuur voor statushouders in Venray 

Vanaf 9 januari zijn Match en de gemeente Venray een speciaal inloopspreekuur om statushouders te ondersteunen bij hun integratie in de Venrayse samenleving gestart. Werk, en vooral vrijwilligerswerk, speelt hierin een belangrijke rol. 

Het inloopspreekuur zal elke zes weken plaatsvinden en biedt statushouders de kans om passende mogelijkheden te ontdekken en deel te nemen aan onze gemeenschap. 

Oproep aan organisaties in en omgeving Venray: 

Heeft jouw organisatie een leuke en leerzame plek waar een statushouder kan bijdragen en groeien? Laat het weten! Samen bouwen we aan een sterke en inclusieve gemeenschap. Neem contact op met Match voor meer informatie of om een plek aan te bieden! 


Westelijke Mijnstreek: Vidar timmert aan de weg met de Vidar Talentruimte 

Iedereen heeft een talent. Met die overtuiging heeft Vidar, het sociaal ontwikkelbedrijf van de Westelijke Mijnstreek, de Vidar Talentruimte geopend. 

Hier ontdekken inwoners op een prikkelende manier wat werken in verschillende sectoren inhoudt. Van zorg tot horeca, van logistiek tot bouw: in de Talentruimte maakt u kennis met (bijna) alles! 

Vidar helpt al jarenlang mensen om hun talent te ontdekken en een plek te vinden op de arbeidsmarkt of samenleving. De Talentruimte biedt nu een nieuwe, interactieve manier om dat te doen. Proefopstellingen laten deelnemers ervaren hoe het is om bijvoorbeeld een muur te metselen in de bouw. Of hoe ze met een simulator en VR-bril aan de slag kunnen in de logistiek. In de techniekhoek kunnen de deelnemers ontdekken hoe ze een elektrische verbinding maken tussen zonnepanelen en lampen. Ook sectoren zoals horeca, zorg en groen komen aan bod. Wethouder participatie Judith Bühler is enthousiast: “Met de Talentruimte geeft Vidar mensen een extra steuntje in de rug om te ontdekken wat hen goed ligt.” 

Vidar werkt in de Talentruimte nauw samen met werkgevers die in sectoren zoals zorg, techniek en horeca hard op zoek zijn naar personeel. Ook het onderwijs speelt een belangrijke rol. Bij de officiële opening bezochten 200 scholieren uit Sittard-Geleen de Talentruimte om alvast kennis te maken met de arbeidsmarkt. Dit helpt hen om beter voorbereid keuzes te maken voor de toekomst. 

Trots 

De Talentruimte kreeg veel complimenten van de gemeenteraden van Stein, Beek, Sittard-Geleen en andere betrokkenen.  


Armoedecoalitie maant spoed voor wijziging Participatiewet 

Op 16 januari 2025 stond de Participatiewet op de agenda van de Tweede Kamer. De maatregelen die vallen onder het zogenaamde spoor 1 (‘snelle’ maatregelen om knelpunten in de huidige Participatiewet te verlichten en gericht zijn op oplossingen op de korte en middellange termijn) bieden voor mensen een duidelijke verbetering. 

Het is de hoogste tijd dat deze in de praktijk worden gebracht. De Landelijke Armoedecoalitie heeft dit onderwerp aangekaart. Daarnaast moeten er nog meer maatregelen worden genomen om de bestaanszekerheid van mensen te garanderen. 

De Landelijke Armoedecoalitie is een samenwerkingsverband van 21 organisaties waaronder Burgerkracht De Pijler. 

Lees hier de brief van de Landelijke Armoedecoalitie over het kamerdebat Participatiewet. 


Beschutte werkplaatsen MTB gaan op in nieuw ‘mensontwikkelbedrijf’ Maastricht en Heuvelland, doelgroep naar bedrijfsleven 

Maastricht en het Heuvelland richten een ‘ontwikkelbedrijf’ op om mensen die moeilijk aan werk komen aan een reguliere baan te helpen. De sociale werkplaatsen gaan mee over, maar worden op termijn kleiner. 

De Participatiewet veranderde in 2015. De tendens: zo veel mogelijk mensen die moeilijk aan werk komen met begeleiding aan een reguliere baan helpen. Voor de sociale werkplaatsen betekent dat: geen nieuwe instroom, vergrijzing, en een daling van het aantal medewerkers van de Maastrichtse Toeleveringsbedrijven (MTB) van 1400 toen naar 500 nu. 

Vanwege deze ontwikkelingen ontvouwen Maastricht en de vijf Heuvellandgemeenten nu de visie om te komen tot een ‘mensontwikkelbedrijf.’ Niet met productie als doel, maar om mensen maximaal te ontwikkelen conform hun interesse en capaciteiten, heet het. En dat zoveel als mogelijk bij het reguliere bedrijfsleven. 

Op dit moment doet Annex de intake van mensen die werk zoeken via de Participatiewet, MTB heeft leerwerklijnen voor jongeren ontwikkeld en Podium24 probeert hen vervolgens een plek bij een bedrijf te bezorgen, bijvoorbeeld in de logistiek, de schoonmaak of de bouw. 

In de nieuwe opzet ontstaat het mensontwikkelbedrijf op de fundamenten van Annex en Podium24. De gedachte is hetzelfde als de Bovengrondse Vakschool in Heerlen, waar mensen worden opgeleid tot bijvoorbeeld houtbewerker of fietsreparateur. Je kunt deze doelgroep niet zomaar bij een werkgever ‘droppen’. Het nieuwe ontwikkelbedrijf gaat veel meer de boer op en bij werkgevers informeren waar een werknemer aan moet voldoen. 

Naar schatting gaan er gemiddeld zo’n vijfhonderd mensen actief zijn bij het mensontwikkelbedrijf, onder wie veel Wajongers. Maar zo’n tweehonderd mensen zullen een beschutte werkomgeving nodig blijven hebben. Dat is een kwetsbare groep. “We bieden een keiharde baangarantie voor iedereen die nu al bij de MTB werkt, ook bij Business Post”, verzekert de Maastrichtse wethouder Alain Garnier. Zijn Meerssense collega Björn Mölling: “Minder werkplaatsen, maar wel wat nodig is.” De MTB zal verdwijnen. 

Hij spreekt de hoop uit dat de Tweede Kamer de wet zo snel mogelijk gaat aannemen. 


Inspiratie:

Gemeente Utrecht start crowdfunding voor werkenden in de bijstand 

De gemeente Utrecht is samen met burgerinitiatief Collectief Kapitaal een geldinzamelingsactie gestart waarmee in drie maanden tijd 100.000 euro moet worden opgehaald. Met dat geld wil de gemeente honderd Utrechters die leven van een bijstandsuitkering en daarnaast in deeltijd werken financieel kunnen ondersteunen. 

Bijstandsgerechtigden mogen tussen de 170 en 273 euro bovenop hun uitkering verdienen, afhankelijk van hun situatie. 

Als ze meer geld verdienen, worden ze gekort op de uitkering die ze de volgende maand krijgen. Maar dit bedrag kan ook op de volgende bijstandsuitkering worden gekort, ook als ze minder werkten dan de maand ervoor. Daardoor kan het gebeuren dat mensen een tekort aan inkomen hebben. 

Dat mogelijke tekort leidt volgens wethouder Werk & Inkomen Linda Voortman tot onzekerheid. “Werken in de bijstand wordt zo heel ingewikkeld gemaakt, terwijl wij willen dat mensen financiële zekerheid en rust hebben”. 

Ze heeft het idee dat mensen door deze ingewikkelde constructie ontmoedigd raken om weer de arbeidsmarkt op te gaan. “Wij willen dat werken loont en dat mensen ook gestimuleerd worden om dat te doen.” Ze vindt dat het systeem overzichtelijk moet worden voor mensen en dat er meer financiële zekerheid komt. 

De gemeente heeft voor een crowdfundingsactie gekozen omdat het in strijd zou zijn met de wet om dit fonds met geld van de gemeente te betalen. “Wij willen met deze actie ook de Tweede Kamer stimuleren om haast te maken met een wetsvoorstel van voormalig minister Schouten. Zij stuurde een voorstel naar de Kamer voor een ‘bufferbudget’, waarmee het mogelijk zou moeten zijn om het verschil in inkomen te verrekenen.” Voortman denkt dat dit een oplossing kan zijn. 

Volgens Voortman is de Participatiewet al jaren onderwerp van discussie, maar ondanks de problemen voor mensen verandert er niets. “Het is een wet die gestoeld is op wantrouwen in plaats van op vertrouwen”, zegt ze. 

“Dan zijn we met zijn allen boos om een vrouw die gekort werd op haar bijstandsuitkering omdat ze boodschappen ontvangen heeft, maar de wet die daaraan ten grondslag ligt wordt niet veranderd.” De inzamelingsactie heeft na een dag al 30.000 euro opgeleverd. 

Staatssecretaris Nobel van Sociale Zaken en Werkgelegenheid reageert positief op het initiatief van de gemeente Utrecht. Hij ziet het als “een aanmoediging” van het beleid waar hij mee bezig is en als “steun in de rug”. 

“Ik vind het positief om te zien dat de gemeente Utrecht kijkt hoe ze mensen aan het werk kunnen helpen. Dus daar ben ik heel erg blij mee. Daar ben ik ook hier vanuit Den Haag mee bezig.” 

Volgens Nobel kunnen veel van de zaken die Utrecht benoemt nu al, of liggen ze voor in de Tweede Kamer. “Denk aan het bijverdienen in de bijstand, maar ook meer duidelijkheid over de ontvangst van giften. Een van de zaken die we willen regelen in de wet is dat er meer zekerheid ontstaat voor de mensen, zodat ze uiteindelijk meer rust ervaren en ook de stap naar werk durven te zetten.” 

Hij spreekt de hoop uit dat de Tweede Kamer de wet zo snel mogelijk gaat aannemen. 


Ervaringsdeskundigheid: 

Mee met Marc: wat doet een ervaringsdeskundige nou eigenlijk precies? (door: Movisie) 

Hoe ziet het beroep ervaringsdeskundige er in de praktijk uit? Studente Lydia van Hooren vroeg het zich af en observeerde Marc Mulder, senior ervaringsdeskundige bij Movisie, tijdens de publieke gedeeltes van zijn werk. Wat viel haar op? Wat leerde zij zo over de waarden en intensiteit van dit beroep? 

30 september 2024: een eerste indruk 

’s Ochtends stap ik bij Marc in de auto. Wij rijden naar Roermond. Daar organiseert Burgerkracht Limburg een pijlerbijeenkomst over ervaringskennis in armoedebeleid en -uitvoering. Marc geeft samen met Alex Schepel van Sterk uit Armoede de workshop ‘Ervaringskennis, een stap verder!’. De bijeenkomst wordt afgetrapt door Tim ’S Jongers, die een gelikt verhaal vertelt. Ik ben, net als de hele zaal, erg onder de indruk. Daarna volgt de workshop van Marc en Alex, deze gaat over ervaringskennis, hoe je die verkrijgt en wat je er mee kan doen. Hun publiek zijn mensen werkzaam binnen Limburgse gemeenten. Marc vertelt eerst over de waarde en het toepassen van ervaringskennis. Daarna vertelt Alex zijn gedeelte. Na afloop concluderen zij dat het verhaal van Marc wat wegvalt als hij als eerste vertelt. Bij de tweede workshop wisselen zij en dat werkt beter. Die flexibiliteit is echt een noodzakelijk stuk van ervaringsdeskundigheid. Je verhaal gaat altijd over authentiek zijn, over present zijn met jezelf en jouw verhaal. Na de twee sessies is er vlaai, want wij zijn tenslotte in Limburg. 

9 oktober 2024: tompouces en ander gebak 

Een week later, mag ik mee naar een, door Humanitas georganiseerde, debatavond over bestaanszekerheid en schuldenindustrie in Nootdorp. Ik krijg een andere Marc te zien. Voor een publiek van personen werkzaam in beleid, welzijnsorganisaties en de lokale politiek vertelt Marc zijn persoonlijke ervaringen met schulden en armoede. Van de drie sprekers is hij de enige met een ervaringsverhaal. 

Zijn meest waardevolle inzicht vind ik dat de uitzichtloosheid die je kunt ervaren wanneer je diep in de schulden zit, ertoe kan leiden dat je soms dingen doet die voor de buitenwereld misschien onlogisch uitzien. In het voorbeeld dat Marc hiervan geeft, koopt hij gebak dat hij eigenlijk niet kan betalen. Maar op dat moment maakt het hem gewoon even gelukkig. 

De maatschappij, vrienden, kennissen of beleidsmakers, zouden dit wel eens kunnen zien als ‘weer een domme actie’ en een bewijs dat iemand niet met zijn geld kan omgaan. Marc legt prachtig uit dat, als je jezelf dat kleine beetje plezier gunt dat dan het verschil kan maken tussen dood willen en er toch nog even willen zijn. Dat zet zo’n actie in een totaal ander daglicht. Dit is de kracht van de ervaringsdeskundige. Die heeft dit gevoel, na reflectie, in zichzelf gevonden en kan het zo overbrengen dat een breed publiek dit begrijpt. Hopelijk stellen de mensen die aan knoppen draaien, zichzelf de vragen: heb ik het allemaal echt zo helder voor ogen? Waar kan ik milder kijken en kan ik oordeel ver weg houden van beleidsvorming? 

17 oktober 2024: samen staan wij sterker 

De HAN in Nijmegen organiseert het Symposium ‘Beyond Borders: Werk samen tegen Armoede’. Marc geeft samen met Ruth Dijkstra, Onderzoeker bij Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag aan de universiteit in Leiden, tweemaal de deelsessie ‘Streep door schulden’. Een klaslokaal vol geïnteresseerden luistert eerst naar Marc’s ervaringsverhaal en daarna naar Ruth met haar wetenschappelijke kennis over wat stress met je doet. Zij vullen elkaar perfect aan. Marc heeft ervaren dat armoede en schulden stress-verhogend zijn. Ruth vertelt hoe onderzoek uitwijst dat je juist door verhoogde stress alle vaardigheden verliest om uit de schulden te komen. Een wonderschoon voorbeeld van hoe een ervaringsverhaal wezenlijk bijdraagt aan vooruitgang en inzichten. De wetenschap geeft het onderwerp body en de persoonlijke ervaring geeft het kleur. De eerste wordt geloofd, maar niet gevoeld en de andere wordt gevoeld, maar niet geloofd. Die combinatie is nodig, om een onderwerp werkelijk over te brengen naar de mensen die een verandering teweeg kunnen brengen. 

7 november 2024: het grotere geheel 

Ik loop de grote zaal van het mooie Antropia in Driebergen in. Ik ben bij het congres ‘Bestaanszekerheid als prioriteit’ van Binnenlands Bestuur en Movisie. Marc zit helemaal vooraan, ik ga naast hem zitten en luister aandachtig naar de sprekers. Af en toe fluisteren wij iets naar elkaar. De ervaringsdeskundige: een verbinder, maar ook oplettend en waar nodig, kritisch. Marc geeft na de sprekers een deelsessie in een aparte zaal, ik ga mee en observeer. Er zit een groep van ongeveer veertig mensen. Marc heeft zijn presentatie van de deelsessie met Ruth Dijkstra wat uitgebreid met slides met veel details. De deelsessie is bedoeld om meer inzicht te geven in waarom de schuldenproblematiek niet zomaar is opgelost en welke handvatten we kunnen gebruiken om het beter te doen. Ik zie Marc’s enthousiasme over de samenwerking met Ruth en het gedeelde perspectief van ervaring en wetenschap, maar de grote hoeveelheid informatie maken de presentatie voor mij minder duidelijk. Maar het publiek is juist erg onder de indruk van de combinatie cijfers en emotie. 

Na afloop praten we na. Marc staat open voor feedback, zijn doel is groter dan één deelsessie. Hij wil zoveel mogelijk mensen bereiken en van binnenuit de situatie die hij zelf heeft ervaren, kunnen veranderen voor anderen. Dat doet hij stap voor stap en hij weet waar hij moet zijn en wie hij moet spreken om de stappen ook waardevol te laten zijn. Dat is wat mij het meest aanspreekt in het werk dat Marc doet. 

Wat doet een ervaringsdeskundige nou eigenlijk precies? 

Ik heb door het volgen van Marc geleerd dat ervaringsdeskundigheid een hoop bijzondere elementen heeft. Flexibel kunnen handelen. Inzichten hebben, krijgen en geven. Present zijn, dus zonder oordeel aanwezig zijn, zowel in gesprek met anderen als tijdens reflectie. Jezelf als gelijkwaardige kennisbron zien én jezelf ook zo presenteren. Dat goed kunnen overbrengen terwijl je kritisch mag zijn, maar met oog voor verbinding. En voor mij het belangrijkste: authenticiteit. Voor een ervaringsdeskundige is dichtbij jezelf staan cruciaal. Jezelf kennen en jezelf durven zijn, is de essentie. 


Geldfit Potjescheck – laat geen geld liggen!  

Door Leger des Heils 
Op de diverse locaties kun je ook terecht voor de zogenaamde Potjescheck. Samen met een Leger des Heils vrijwilliger wordt er een online check gedaan of er wellicht nog regelingen of toeslagen zijn waar je nog geen gebruik van maakt. Denk bijvoorbeeld aan Kwijtschelding lokale lasten, Bijzondere Bijstand, Huur-en Zorgtoeslag of de Maatschappelijk Actief Bonus. Attendeer mensen gerust op deze mogelijkheid.