Nieuwsbrief 5 – Provinciaal Overleg Limburgse Cliëntenraden
Inzetten op preventie in Venlo: voorkom problemen
Om geldzorgen in de gemeente Venlo te verminderen, wordt preventie als speerpunt ingezet. Door vroeg in te grijpen, voorkomen we grotere problemen op lange termijn. Meer weten? Lees het nieuwsbericht via deze link:
Gemeente Venlo start met nieuwe aanpak geldzorgen en armoede
Ervaringsdeskundigheid als waardevolle kennisbron
Ervaringskennis is een krachtig hulpmiddel, maar hoe maak je hier optimaal gebruik van? Tijdens de bijeenkomst op 30 september 2024 in Roermond bracht Burgerkracht De Pijler dit onderwerp onder de aandacht. Op 30 januari 2025 duiken we hier dieper in. Bekijk alvast inspirerende voorbeelden:
Ervaringsdeskundigen bij Dienst Toeslagen
Nieuwe definitie van armoede
Op 17 oktober 2024 lanceerden Nibud, SCP en CBS een vernieuwde definitie van armoede. Hoewel uniformiteit belangrijk is, roept deze definitie ook vragen op. Welke groepen blijven buiten beschouwing? En hoe beïnvloedt dit beleidsvorming?
Meer hierover lees je hier:
Armoede meten: hoe doe je dat?
Steeds meer jongeren met problematische schulden
Een groeiend aantal jongeren (18-27 jaar) kampt met schulden. De campagne ‘Geldstress’, gestart op 9 oktober, wil jongeren aansporen om op tijd hulp te zoeken via Geldfit. Meer weten over deze belangrijke campagne?
Lees meer op: Geldfit
Rapport LCR: Niet voor mij
Veel rechthebbenden maken geen gebruik van financiële regelingen. Waarom? Complexe eisen en onduidelijke voorwaarden, stelt het rapport ‘Niet voor mij’. Lees hier het volledige rapport:
Download het rapport
Toekomst POLC: Vernieuwing en verbinding in 2025
Het Provinciaal Overleg Limburgse Cliëntenraden (POLC) heeft jarenlang een waardevolle rol gespeeld als ontmoetingsplaats voor leden van cliënten- en adviesraden, vrijwilligers en professionals. Hier werden ervaringen gedeeld, actuele thema’s besproken en inspiratie opgedaan. Toch zien we een afname in deelname en interesse, wat ons heeft aangezet tot een herbezinning op de inhoud en relevantie van deze bijeenkomsten.
Wat hebben we opgehaald?
In 2024 organiseerden Lei Heldens en Rene Suijkerbuijk vier bijeenkomsten in Limburg, waarbij zij in gesprek gingen met verschillende raden, werkgroepen en adviesorganen. Hieruit kwamen de volgende inzichten:
- Minder behoefte aan provinciale bijeenkomsten met vaste thema’s:
De behoefte aan grootschalige bijeenkomsten op provinciaal niveau neemt af. In plaats daarvan zoeken deelnemers vaker regionale, kleinschalige samenkomsten gericht op actuele vraagstukken. - Samenwerking en uitwisseling op regionale schaal:
In sommige regio’s werken cliëntenraden en gemeenten al succesvol samen. Deze aanpak kan breder worden ingezet en verder worden ondersteund. - Voldoende (inhoudelijke) informatie beschikbaar:
De Pijleracademie, nieuwsbrieven en landelijke organisaties bieden al een breed scala aan informatie. Dit maakt grootschalige bijeenkomsten minder noodzakelijk. - Behoefte aan flexibiliteit:
Actuele thema’s en ontwikkelingen vragen om een dynamisch aanbod, zoals regionale Pijlerlezingen of themabijeenkomsten. - Netwerken en verbinding versterken:
Er wordt vaker gesignaleerd dat gemeenten samenwerken, wat vraagt om cliëntenraden die ook regionale of thematische netwerken vormen.
Wat gaat er veranderen?
Op basis van deze inzichten zetten we in 2025 een nieuwe koers in, met de volgende pijlers:
- Stoppen met de vijf vaste provinciale bijeenkomsten:
Het POLC zal in 2025 geen grootschalige bijeenkomsten in Sittard meer organiseren. - Focus op regionale samenkomsten en samenwerking:
In plaats daarvan richten we ons op samenwerking en uitwisseling binnen regio’s, afgestemd op lokale behoeften en thema’s. - Doorontwikkeling van de Pijleracademie:
We blijven inzetten op de ontwikkeling van ons educatieve aanbod. Modules en bijeenkomsten zullen actief worden afgestemd op actuele thema’s en wensen van onze achterban. - Flexibele en actuele themabijeenkomsten:
Via Pijlerlezingen en andere evenementen brengen we actuele onderwerpen onder de aandacht in verschillende regio’s van Limburg. - Verbinden van netwerken:
Burgerkracht De Pijler wil bijdragen aan het versterken van regionale netwerken van cliëntenraden. Dit doen we door inhoudelijke ondersteuning en het faciliteren van kennisuitwisseling.
Waarom deze verandering?
De samenleving verandert, en daarmee ook de behoeften van onze achterban. Door in te zetten op regionale samenwerking, actuele onderwerpen en flexibele werkvormen, zorgen we ervoor dat Burgerkracht Limburg en het POLC relevant en waardevol blijven.
Wat kun jij doen?
Heb je ideeën, thema’s of onderwerpen die aandacht verdienen? Wil je bijdragen aan de invulling van onze regionale bijeenkomsten? Neem contact met ons op.