Offcanvas
Zoeken

Praat mee!

Han von den Hoff (Burgerkracht Limburg) over Praat Mee ‘Zorg in de Mijnstreek’.

Wij vinden jouw mening belangrijk. Op 12 december vond de 1e de Praat Mee tafel ‘Zorg in de Mijnstreek’ plaats. We gaan de komende tijd via meerdere Praat mee tafels met deze groep in gesprek. Ook gaan we op zoek naar (Lim)burgers in wijken zodat we een zo representatief mogelijke groep van de regio ondervragen.

Wil je ook meepraten? Dat mag via ons Digitaal Praat Mee ProgrammaZo kan iedereen zijn stem (anoniem) laten horen. De 4e ronde van het Digitaal Praat Mee Programma is afgerond. Binnenkort starten we met ronde 5.

Op dit moment is het Digitaal Praat Mee Programma niet actief. Als de nieuwe ronde start delen we dit via facebook, linkedin en e-mail.

In de media

Interview NPO Radio 1

16 januari 2024

Tijdens de tweede Praat Mee bijeenkomst in Sittard was NPO Radio 1 aanwezig. Beluister hieronder het nieuwsitem.

Zuyderland presenteert plannen ‘Acute Zorg Afdeling’

02 februari 2024

De Spoedeisende Hulp (SEH) in Sittard verandert naar een 24/7 Acute Zorg Afdeling. Wij willen benadrukken dat deze wijzigingen GEEN invloed hebben op de plannen voor ‘De Zorg van de Toekomst’ waar jij over meepraat. Bekijk de uitlegvideo hier.

Waarom?

De zorg staat onder druk, ook in onze regio. Eén van de oorzaken is dat de vraag naar zorg hoog is, maar dat er niet genoeg zorgmedewerkers zijn. Sinds december 2023 zijn wij in gesprek met burgers. Wij gaan samen met hen actief op zoek naar oplossingen die bij onze regio passen. 

Waarom is de stem van burgers belangrijk?
Verschillende (zorg)organisaties denken na over de toekomst van de zorg. In september 2023 hebben Zuyderland en zorgverzekeraar CZ beloofd met verschillende burgers en organisaties te praten over de toekomst van ‘de Zorg in de Mijnstreek’. Er is ook een zogenaamde regietafel opgericht met bestuurders vanuit verschillende organisaties.

Hoe is het project van start gegaan?
We zijn begonnen met het ophalen van ideeën, meningen en behoeften van burgers. In januari 2024 vond de tweede Praat mee tafel plaats. Hier zijn we met maar liefst 100 mensen in gesprek gegaan over de ‘Zorg in de Mijnstreek’. Zo laten we de mening van de burger zien. En geven we inzicht in de manier waarop we de meningen bundelen en terugkoppelen aan de regietafel. 

Aan de regietafel zijn Zuyderland, CZ, huisartsen, ambulancezorg en Burgerkracht Limburg vertegenwoordigt. Waarbij Burgerkracht Limburg erop toeziet dat de stem van de burger wordt gehoord.

Hoe zorgen we samen voor de toekomst van de zorg in de Mijnstreek
Door in gesprek te gaan met alle relevante partijen. Want naast burgers en de regietafel zijn wij ook in gesprek met gemeenten, onderwijs (jongeren), zorg(medewerkers) en burgerinitiatieven. Op die manier zetten wij ons in om zoveel mogelijk burgers te betrekken. 

Hoe ziet het proces eruit?
In januari heeft de 2de Praat mee tafel plaatsgevonden. Voor deze Praat mee tafels hebben 150 burgers zich aangemeld aan deelgenomen. Wij blijven ook voor de andere Praat mee tafels met deze burgers in gesprek. Op die manier kunnen wij een gedragen advies vanuit de burgers aan de regietafel aanleveren. Iedereen kan meepraten! Zo delen wij verschillende vragenlijsten waar we de stem van de burgers ophalen. Burgers die we hiermee niet bereiken proberen we via burgerinitiatieven te betrekken. Hier gaan we ook mee in gesprek. Alle opgehaalde informatie nemen wij mee in de Praat mee tafels. 

De regietafel zorgt voor borging van alle opgehaalde adviezen
Uiteindelijk zorgt de regietafel ervoor dat alle groepen worden gehoord. Waar lopen zij tegenaan? Wat zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden? N.a.v. al deze adviezen wordt er door Zuyderland en CZ een scenario gekozen voor de toekomst van de zorg in de Mijnstreek. 

Veelgestelde vragen

Over de bijeenkomsten

Verschillende (zorg)organisaties denken na over de toekomst van de zorg. Het gaat over de hele gezondheidszorg: jouw gezondheid en die van anderen, mantelzorg, huisartsenzorg, thuiszorg, ziekenhuiszorg en nog veel meer. Om deze plannen samen te vormen, is jouw bijdrage belangrijk. Pas dan kunnen er plannen gemaakt worden die echt passen bij de wensen van de burgers in de regio. Zo zorgen we samen voor de toekomst van de zorg in de Mijnstreek. 

Je gaat samen met andere burgers in gesprek over onderwerpen die spelen in de zorg. De tafels worden begeleid door professionals die ervaring hebben met Praat Mee tafels.  Jij kunt hier jouw mening, ervaringen en ideeën delen over de zorg en gezondheid. De gesprekleider zorgt ervoor dat iedereen aan bod komt en gehoord wordt. Je hoeft geen speciale kennis of ervaring te hebben. Iedereen kan meedoen. 

Er gaat veel veranderen in de zorg, ook in jouw regio. Hoe kijk jij hier tegenaan en wat heb jij nodig? Wij willen graag met jou in gesprek. Want jij maakt gebruik van de zorg. Alleen jij weet wat je nodig hebt. Voor de Praat mee tafels kun je je niet meer inschrijven. We zijn wel op zoek naar burgers in de wijk zodat we een zo representatief mogelijke groep burgers kunnen vragen hun stem met ons te delen.

In 2024 wordt op basis van de gesprekken met burgers, zorgorganisaties en gemeenten een plan gemaakt hoe we samen de toekomst van de zorg in de mijnstreekregio vormgeven. Wil je hier informatie? Stuur dan een mail naar praatmee@burgerkrachtlimburg.nl

In september 2023 hebben Zuyderland en zorgverzekeraar CZ beloofd met verschillende mensen te praten over de toekomst van ‘de Zorg in de Mijnstreek’. Er is ook een zogenaamde ‘Regietafel’ opgericht met bestuurders vanuit verschillende organisaties, zoals Zuyderland, CZ, Burgerkracht Limburg, huisartsen en Ambulancezorg Limburg. Zij willen graag van jou weten wat belangrijk is voor burgers van de Mijnstreek als het gaat om zorg en gezondheid. 

De verzamelde informatie van burgers gaan lokale (zorg)bestuurders gebruiken. Deze (zorg)bestuurders vertegenwoordigen de zogenaamde ‘Regietafel’. Dit zijn bestuurders vanuit verschillende organisaties, zoals Zuyderland, CZ, Burgerkracht Limburg, huisartsen en Ambulancezorg Limburg. Zij willen graag van jou weten wat belangrijk is voor burgers van de Mijnstreek als het gaat om zorg en gezondheid.

Voor de Praat Mee tafels ‘Zorg in de Mijnstreek’ is het niet belangrijk dat je kennis hebt van de zorg. Met de ervaringen en ideeën van elke deelnemer kunnen we samen leren en ontdekken welke wensen en behoeften er zijn. Iedereen maakt namelijk gebruik van de zorg, nu of in de toekomst. 

Inschrijving voor de Praat mee tafels is gesloten.

Iedereen vanaf 16 jaar kan deelnemen aan de Praat Mee tafel ‘Zorg in de Mijnstreek’. Er is geen maximumleeftijd..

Als je slechthorend bent, kun je dat bij binnenkomst bij de organisatie aangeven. Wij zetten een tafel apart voor mensen die slechthorend zijn. 

De Praat Mee tafel ‘Zorg in de Mijnstreek’ wordt mogelijk gemaakt door de ‘regietafel’. Dit zijn Zuyderland Ziekenhuis, huisartsen, Ambulancezorg Limburg, Zorgverzekeraar CZ en Burgerkracht Limburg.

Alle burgers van de Mijnstreek zijn uitgenodigd. Uitnodigingen zijn verspreid via kranten, L1, mond-tot-mond-reclame en verschillende organisaties in de mijnstreekregio, zoals Burgerkracht Limburg, Zuyderland ziekenhuis, CZ, huisartsen, Ambulancezorg Limburg en gemeenten.

Ja, voor de Praat Mee tafel ‘Zorg in de Mijnstreek’ konden alle inwoners uit Limburg zich aanmelden. De aanmeldprocedure is nu gesloten.

De Praat Mee tafel ‘Zorg in de Mijnstreek’ wordt onafhankelijk georganiseerd. De organisatie is in handen van Burgerkracht Limburg en er is een onafhankelijke regievoerder bij de ‘regietafel’, dat is Lea Bouwmeester.  

Burgerkracht Limburg is geen zorgaanbieder, zorgverzekeraar of overheidsinstelling. Burgerkracht Limburg is daardoor een onafhankelijke partij, met inwonersparticipatie als speerpunt.   

De initiatiefnemer van de Praat mee tafel ‘Zorg in de Mijnstreek’ (en opdrachtgever van Burgerkracht Limburg) is de ‘Regietafel’. De ‘Regietafel’ heeft geen invloed op de uitkomsten van de praattafel. De sturing op de voorstellen en onderwerpen ligt volledig bij de deelnemende inwoners. Burgerkracht Limburg ziet hierop toe.  

Vragen over de Praat mee tafels

We bedanken je hartelijk voor je belangstelling maar door de vele aanmeldingen (228) hebben we moeten loten. We hebben hierbij gekeken naar leeftijd, opleiding en woonplaats, zodat deze zo goed mogelijk verdeeld zijn tijdens de Praat mee tafels. 

Jij hebt je aangemeld voor de Praat mee tafel ‘Zorg in de Mijnstreek’ op 12 december. Maar je hebt een mail ontvangen dat je NIET bent ingeloot. We kunnen ons voorstellen dat je dit jammer vindt en bieden je de mogelijkheid om digitaal mee te praten. We laten je stem niet verloren gaan. 

Wil je ook meepraten? Dat mag via ons Digitaal Praat Mee ProgrammaZo kan iedereen zijn stem (anoniem) laten horen. De 4e ronde van het Digitaal Praat Mee Programma is afgerond. Binnenkort starten we met ronde 5.

Op dit moment is het Digitaal Praat Mee Programma niet actief. Als de nieuwe ronde start delen we dit via facebooklinkedin en e-mail.

Je krijgt een vergoeding van € 30,- . Dit doen we zodat iedereen kan deelnemen aan de Praat mee tafels. We kunnen namelijk niet in iemands beurs kijken. De vergoeding kan besteed worden aan bijvoorbeeld reiskosten of opvang. Je krijgt deze vergoeding in de vorm van een cadeaubon die wordt uitgedeeld aan het einde van de Praat Mee tafel ‘Zorg in de Mijnstreek’.

Als je bent ingeloot voor de Praat mee tafel dan krijg je hierover een bericht per e-mail. Hier staan alle gegevens in over de locatie.

We vinden het belangrijk dat iedereen aan de Praat Mee tafels ‘Zorg in de Mijnstreek’ kan deelnemen. Op dit moment hebben we daar nog geen oplossing voor. Als je op het aanmeldformulier aangeeft dat je niet zelf naar de bijeenkomsten kunt komen, dan zoeken we samen naar een oplossing.

Aan de Praat Mee tafel ‘Zorg in de Mijnstreek’ kunnen 150 mensen meedoen. Als er meer aanmeldingen zijn, wordt er geloot om te komen tot een goede verdeling van 150 inwoners. Hierbij hebben we gekeken naar leeftijd, woonplaats, opleidingsniveau. Zodat de 150 inwoners die aan de Praat Mee tafels ‘Zorg in de Mijnstreek’ meedoen net zo verschillend en gelijk zijn als alle 387.000 inwoners van Mijnstreek bij elkaar.

U vindt meer informatie over de bereikbaarheid van de locatie in uw persoonlijke uitnodiging voor de Praat mee tafels.

De locatie is goed toegankelijk voor rolstoelen, rollators of de scootmobiel.

U vindt alle informatie in uw persoonlijke uitnodiging. Bent u deze kwijt? Mail dan naar praatmee@burgerkrachtlimburg.nl.

We starten om 17.00 uur. De avond duurt tot 21.00 uur

U kunt zich niet meer aanmelden voor de Praat mee tafels.

De meningen van burgers en zorgpartijen brengen we samen. Daarna onderzoeken we wat we samen beter kunnen dan alleen. We delen alle informatie over de bijeenkomsten op deze pagina.

Overige vragen

Staat jouw vraag niet tussen bovenstaande vragen en antwoorden? Neem dan contact met ons op via praatmee@burgerkrachtlimburg.nl

Natuurlijk zorgen we voor je privacy. Meld je je aan voor de Praat Mee tafel ‘Zorg in de Mijnstreek’? Dan verwerkt Burgerkracht Limburg de persoonsgegevens die je op het aanmeldformulier invult. We bewaren deze tot aan de laatste bijeenkomst. Daarna verwijderen we je gegevens. Klik hier om naar de Privacyverklaring te gaan.

Wij zetten Limburgers in hun kracht en zorgen dat iedereen mee kan doen. Dat doen wij niet alleen, maar met onze vrijwilligers, ervaringsdelers en onze partners. Wij vinden het belangrijk dat de stem van burgers wordt gehoord bij beslissingen die over hen gaan. Want de burger, jij dus, weet zelf het beste wat er wel en niet goed gaat. Daarom gaat Burgerkracht regelmatig in gesprek met burgers over uiteenlopende onderwerpen. Op deze pagina vind je eerdere projecten die we hebben opgepakt. We gaan niet alleen in gesprek met de burger maar daarna ook het gesprek aan met de partijen die zaken kunnen veranderen. Samen maken we het verschil!

Contact

Heb je vragen over de Praat Mee Tafel ‘Zorg in de Mijnstreek’? Kijk dan eerst hierboven in de veelgestelde vragen of jouw vraag erbij staat? Kom je er niet uit? Neem dan via een van de volgende manieren contact op met Burgerkracht Limburg.

Let op: Via bovenstaande contactmogelijkheden kom je in contact met Burgerkracht Limburg, niet met Zuyderland.