Offcanvas
Zoeken
Succesvolle eerste editie van ‘De kracht van Burgerberaad’ in Heerlen

Succesvolle eerste editie van ‘De kracht van Burgerberaad’ in Heerlen

Wát een energie komt er vrij als je mensen samenbrengt om kennis en ervaringen te delen over burgerberaden! Op 10 juni organiseerde wij samen met de Gemeente Heerlen en Initiatiefgroep Burgerberaad voor Roermond de bijeenkomst ‘De kracht van Burgerberaad’.

Na een welkom door dagvoorzitter Job Zomerplaag en een enthousiaste opening door Roel Wever, de burgemeester van Heerlen, was het woord aan Eva Rovers van Bureau Burgerberaad. Zij ging in op vragen uit het publiek. Wie haar boek “Nu is het aan ons” kent, kent ook de 10 gouden regels voor een volwaardig burgerberaad. Zij gaf ons deze avond de top 3 en gaf antwoord op vragen als: Wat moet je wel doen en wat juist niet om een burgerberaad tot een succes te maken? Hoe kom je van aanbevelingen naar daadwerkelijke actie en transformatie? En hoe bereik je nou al die mensen?

Willemine Willems van de VU en Esther de Weger van Verwey-Jonker Instituut vertelden over hun project waarbij zij meerdere burgerberaden organiseerden, maar dan net even anders. Als je het anders aanpakt, is het dan nog een burgerberaad, of niet? En is dat erg?

Panelgesprek tussen Rachelle Gulikers, Thomas Schäfer en Johan de Wal tijdens ‘De kracht van Burgerbaar’.

Daarop volgde een geanimeerd panelgesprek met Rachelle Gulikers van de gemeente Heerlen – een gemeente die onderweg is naar een burgerberaad; Thomas Schäfer, betrokken bij het burgerberaad in Maastricht dat al heeft plaatsgevonden en Johan de Wal van de initiatiefgroep Burgerberaad voor Roermond, die graag ziet dat de gemeente een burgerberaad organiseert.

Aansluitend konden deelnemers kiezen uit drie workshops: onder begeleiding van team Burgerbetrokkenheid van de gemeente Heerlen gingen deelnemers aan de slag met een eigen burgerberaad in hun werkgebied/gemeente en namen na afloop een daadwerkelijk plan met ideeën mee terug. Initiatiefgroep Burgerberaad voor Roermond, Michiel, Sjak en Johan deelden hun lessons learned in de vorm van een minicursus Burgerberaad Kungfu, waarbij deelnemers aan de bak moesten met tegenwerpingen en verdedigingen voor een burgerberaad. John Hermans en Michel van Gelder hebben deelnemers laten ervaren hoe het is om met elkaar in dialoog te gaan in plaats van discussies te voeren en samen tot oplossingen te komen aan de hand van de methodiek van sociocratie.

Al met al een mooie avond waar we met veel plezier op terug kijken. We willen alle deelnemers, sprekers, workshopsleiders en de dagvoorzitter van harte bedanken voor alle positieve energie!

lees ook

Zelfregietool in de Nummer 1

deel dit artikel