Offcanvas
Zoeken
Het Spel ‘Be Yourself’ – Gewonnen en doorontwikkeld en binnenkort op de markt

Het Spel ‘Be Yourself’ – Gewonnen en doorontwikkeld en binnenkort op de markt

Het Spel ‘Be Yourself’ – Gewonnen en doorontwikkeld en binnenkort op de markt
Rowdy, Bram en Rowan worden in 2021 de jongste winnaars (13-14 jaar) van de ‘Jongeren Challenge’, georganiseerd door Burgerkracht Limburg. Het spel ‘Be Yourself’ is – tot hun grote verrassing – unaniem door de jury verkozen. Inmiddels zijn Bram en Rowan doorgestroomd naar het HBO en vervolgt Rowdy zijn traject op het VWO. Tijd voor een terugblik om te vertellen hoe het verder is gegaan met hún spel. Eén ding willen ze vooraf al kwijt: “zonder mevrouw Hoefnagels was het allemaal niet gelukt. Ze is ons al die jaren blijven steunen”. “Jullie hebben het toch écht helemaal zélf bedacht en gedaan!” vindt hun bescheiden docent.

Waarom ook alweer dit spel?
“Met elkaar kennismaken klinkt makkelijker dan het is. Veel leerlingen hikken er tegen aan en vinden het moeilijk. Dat maakten we zelf mee. Vandaar het spel. Door het spel maak je niet alleen kennis met elkaar maar leer je elkaar ook écht kennen. Niemand leunt achterover bij dit spel. Je moét wel meedoen!” Het bedenken van het spel vonden de jongens niet moeilijk. Een overweging die ze daarbij gebruikten was: ‘Waar wordt iedereen blij van?’ ‘Chocola’, was het simpele antwoord. Chocola is in de eerste versie van het spel als beloning gebruikt.


Zure matjes en chocola – Hoe de prijs werd ingezet
Van de prijs (€ 2500) is O&O (onderzoek & ontwerpen) betaald. Dat zijn kosten die nodig zijn om een project uit te voeren. Denk aan een lasersnijder (om prototypes te maken), de vormgever van school (Bernardinus is hierin ook financieel tegemoet gekomen), de productie van 3 spellen én de aanschaf van laptops om bepaalde ontwerpprogrammatuur te kunnen gebruiken. Daarmee kan er ook op afstand gezamenlijk worden gewerkt. Het was ontzettend veel werk: uitproberen, testen, een proefversie maken – en dat allemaal onder tijdsdruk (kunst en vliegwerk). Vanaf het eerste prototype tot aan de uiteindelijke versie is er veel veranderd. De chocolaatjes werden vervangen door houten ‘voetstapjes’ die symbool staan voor de stappen die in het leven worden gezet. Er vielen dingen af en er kwamen dingen bij. Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke bagage (als ‘rugzakjes’ toegevoegd aan het spel) en dat verandert voortdurend. Mevrouw Hoefnagels is inmiddels vertrokken bij het Bernardinuscollege en het afscheidscadeau van school werd een cadeau van haar aan ons. Haar wens was een écht mooie versie te maken van het spel, compleet met doos. De vormgever hielp ook hier bij het maken van het ontwerp voor het nieuwe spel.


Als het op Bernardinus lukt gaan we ermee verder – hulp van buitenaf
In eerste instantie was het de bedoeling om het spel op Bernardinus in te zetten. Daar is het spel ook uitgetest. De spellen, die nú worden geproduceerd zijn bedoeld om ook op andere plaatsen in te zetten zodat méér scholen, maar ook plekken waar jongeren samenkomen ervan kunnen profiteren. Het spel is onderdeel geworden van een groot onderzoek van een Leernetwerk waar bekeken wordt hoe de veerkracht van jonge mensen ondersteund kan worden. Daarvoor zijn een aantal interventies getest. Het spel ‘Be Yourself’ was er daar één van. De jongens hebben voor het spel vragen op drie niveaus gemaakt: kennismakingsvragen, verdiepende en persoonlijke vragen. Daaruit zijn verdere contacten voort gekomen met onder andere: scholen, Jens, @Ease, Burgerkracht Limburg en Home Plus. Het spel is getest en uitgebreid geëvalueerd door deskundigen en als goed beoordeeld. Het feit dat niemand buiten de boot valt bij het spelen van het spel is daar mede debet aan. “Met hulp van Wilma Pelz van Burgerkracht Limburg hebben we een subsidie gekregen van het Steunfonds Jeugd Welzijn Limburg, waardoor we het spel in een kleine oplage kunnen produceren. Spellen maken is een kostbare zaak dus dan wil je ook dat het op de juiste plekken terecht komt, zodat het van daaruit zijn weg verder vindt. Ook daarbij kon Wilma van Burgerkracht Limburg ons goed helpen en wees ze ons de weg naar partijen waar we het spel het beste konden introduceren”. De jongens grapten er onderling in het verleden over: “misschien worden we wel rijk door het spel…” Wie weet gaat dat alsnog lukken. “Maar zoiets moois neerzetten als het spel is op zich al rijkdom”, vindt mevrouw Hoefnagels.

Het spel is te verkrijgen bij Hannie Hoefnagels. Belangstellenden kunnen een bericht sturen naar: zinzaaien@gmail.com

lees ook

Bekijk onze laatste publicaties!

deel dit artikel