MooiMaasvallei Burgerberaad
MooiMaasvallei Onderzoek Radboudumc en HAN
Wij zoeken 10-15 inwoners die willen meedenken over een onderzoek naar het Burgerberaad. Het onderzoek gaat over hoe goed het Burgerberaad werkt en wat inwoners ervan vinden. Jouw hulp is belangrijk, zodat het onderzoek goed past bij wat inwoners belangrijk vinden.
Meer informatie over het onderzoek
Lees hieronder verder
Onderzoek tijdens het Burgerberaad
Hier doe je automatisch aan mee als je meedoet aan het burgerberaad.
Ik heb een vraag
Neem dan contact op met Noortje van Duijnhoven en/of Geert Rutten via Burgerberaad@han.nl
Wie doet het onderzoek?
Het onderzoek wordt gedaan door Geert, Enzio en Noortje van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ze werken samen met Kris van het Radboudumc.
Waarom dit onderzoek?
In de gemeenten Land van Cuijk, Gennep en Bergen werken organisaties samen onder de naam MooiMaasvallei. Zij willen de gezondheid en leefomgeving van de inwoners verbeteren. Een van de manieren om dat te doen, is via een burgerberaad. In het Burgerberaad praten inwoners mee over belangrijke onderwerpen.
De onderzoekers willen weten wat inwoners van het Burgerberaad vinden, wat goed gaat en wat beter kan. Het doel is om het Burgerberaad tijdens het onderzoek al te verbeteren. Zo kunnen andere plekken in Nederland hier ook van leren.
Wat kan jij doen?
De onderzoekers (Geert, Enzio, Noortje en Kris) willen samen met inwoners het onderzoeksplan maken. Je hoeft geen speciale kennis te hebben.
Praktische informatie:
– Je woont in de gemeente Land van Cuijk, Gennep of Bergen
– Je doet mee aan 2 bijeenkomsten van maximaal 3 uur, op 8 mei en op 12 juni 2025 (tijdstip 17:30 tot 20:30 uur)
– De bijeenkomsten vinden beiden plaats bij de Valuwe. Adres: De Valuwe 1, 5431 AV Cuijk. Wij zorgen voor een kop soep en een broodje.
– Voor jouw deelname krijg je een cadeaubon van €25 per bijeenkomst.
– Je hoeft niks voor te bereiden.
Veelgestelde vragen over het onderzoek MooiMaasvallei
Het onderzoek bestaat uit twee delen:
Deel I van het onderzoek gaat over het maken van het onderzoeksplan naar het Burgerberaad samen met inwoners. Het maken van het onderzoeksplan vindt plaats vóór de zomer 2025.
Deel II gaat over het onderzoek naar het Burgerberaad en loopt vanaf zomer 2025 tot en met 31 december 2027.
Ja, als je een inwoner bent uit de gemeente Land van Cuijk, Gennep of Bergen.
Sinds begin dit jaar is het project MooiMaasvallei gestart. MooiMaasvallei gaat aan de slag met verschillende thema’s zoals het verbeteren van de leefomgeving en de positieve gezondheid van inwoners. Hierbij worden inwoners betrokken via een Burgerberaad.
De onderzoekers zoeken eerst inwoners die willen helpen met het maken van het onderzoeksplan naar het Burgerberaad MooiMaasvallei (Deel I). Daarna zoeken we inwoners die meedoen aan het burgerberaad. Het burgerberaad is tegelijkertijd deel II van het onderzoek.
De onderzoekers onderzoeken hoe het burgerberaad werkt, wat de ervaringen zijn, en welke invloed en impact wordt verwacht én ervaren in acties en beleid. Het onderzoek maakt het ook mogelijk om tussendoor het burgerberaad MooiMaasvallei te verbeteren.
Ze onderzoeken het Burgerberaad niet, maar maken een rapport waarin staat waar een burgerberaad aan moet voldoen om succesvol te zijn. Ook blijven ze betrokken en monitoren ze alle afspraken worden nagekomen. Op deze manier leren ze steeds meer over burgerberaden en kan deze kennis en ervaring op andere plaatsen in Nederland worden gebruikt.
De onderzoekers willen graag samen met inwoners het onderzoeksplan maken (Deel I) en tijdens het Burgerberaad blijven evalueren hoe het Burgerberaad werkt en ervaren wordt (Deel II). Om dit te realiseren zoeken de onderzoekers inwoners die hen hierbij willen helpen. Hiervoor heb je geen speciale kennis nodig. De onderzoekers willen samen met jou bekijken hoe zij ervoor kunnen zorgen dat het Burgerberaad goed wordt ingezet. Ze gaan samen met jou nadenken over vragen zoals:
- Aan welke voorwaarden zou dit Burgerberaad moeten voldoen?
- Wanneer is het Burgerberaad geslaagd?
- Hoe bewaken de organisatoren van het Burgerberaad dat de resultaten ook omgezet worden naar acties?
Om dit soort vragen in het onderzoeksplan op te nemen, willen ze graag met jou in gesprek. Omdat jij het beste weet wat er in jouw buurt, gemeente of wijk belangrijk is. Jouw inbreng wordt dan ook zeer gewaardeerd.
Inwoners komen in de avond op 8 mei en 12 juni maximaal 3 uur bij elkaar om met de onderzoekers in gesprek te gaan. Deze inwoners moeten wonen in de gemeente Land van Cuijk, Gennep of Bergen. Geef je alleen op als je op beide data kan. Je ontvangt na het aanmelden een uitnodiging met het programma.
Deel I duurt tot de zomer 2025. Deel II vindt na de zomer plaats, tegelijkertijd met het Burgerberaad MooiMaasvallei. Tijdens het Burgerberaad MooiMaasvallei start deel II met het onderzoek en vragen zij inwoners nog een keer om deel te nemen. Als je meedoet in het Burgerberaad, doe je ook mee aan het onderzoek.
Nee, je hoeft geen specifieke kennis te hebben over burgerberaden of onderzoeken. Iedereen heeft wel eens te maken met een huisarts, weet waar kinderen wel of niet kunnen spelen of wat er verbeterd kan worden in zijn of haar wijk. Zij zoeken inwoners die samen met hen willen praten over wat er nodig is om van het Burgerberaad een succes te maken. Inwoners die kennis hebben van de wijk, buurt of gemeente. Je hoeft je van tevoren niet voor te bereiden.
De onderzoekers zijn op zoek naar 10 tot 15 inwoners om het onderzoek mee vorm te geven in Deel I. Deel II gaat over het onderzoeken van het Burgerberaad dat zal bestaan uit 150-200 inwoners. Als je meedoet aan het Burgerberaad, doe je automatisch ook mee aan het onderzoek Deel II.
De informatie die de onderzoekers in Deel I verzamelen gaat over wat inwoners belangrijk vinden dat het Burgerberaad gaat doen en bereikt. Deze informatie halen we uit de twee geplande bijeenkomsten.
De informatie die de onderzoekers in Deel II verzamelen gaat over ervaringen van inwoners in het Burgerberaad, wat ze belangrijk vinden, hoe en welke afspraken gemaakt en nageleefd worden, en welke invloed en impact wordt verwacht en ervaren. De informatie die we hierover verzamelen kan bijvoorbeeld in de vorm zijn van notulen van vergaderingen, communicatie- en beleidsplannen, observaties, activiteiten, beleid, rapportages, of interviews en groepsgesprekken.
We verzamelen daarnaast alleen de nodige achtergrond informatie van mensen die in het Burgerberaad zitten, zoals leeftijd, geslacht en woonplaats.
We rapporteren nooit over één persoon, maar altijd op groepsniveau. Dit betekent dat onze bevindingen nooit herleidbaar zijn tot één persoon en altijd anoniem zijn. Voor de persoonsgegevens die we van u hebben, geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De informatie wordt niet gedeeld met anderen.
De informatie wordt bewaard op de beveiligde omgeving van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en het Radboudumc voor maximaal 15 jaar. Alleen de onderzoekers kunnen bij deze informatie.
De bijeenkomsten vinden beiden plaats bij de Valuwe. Adres: De Valuwe 1, 5431 AV Cuijk.
Ja, je krijgt een vergoeding voor je tijd en inzet in de vorm van een cadeaubon van €25 euro per bijeenkomst.
Neem dan contact op met Noortje van Duijnhoven en/of Geert Rutten via Burgerberaad@han.nl
Niets, Burgerkracht Limburg is een onafhankelijke organisatie die aan de slag gaat met de organisatie van het Burgerberaad.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers Geert, Noortje en Enzio. Zij werken bij het Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Zij werken samen met Kris, zij werkt bij de Preventie hub van het Radboudumc.
Aanmelden voor Deel I van het onderzoek
Lees voordat je je aanmeld de Informatiebrief PDF goed door.
© 2025 MooiMaasvallei
Home
Nieuws
Veelgestelde vragen
Onderzoek HAN / Radboud