Offcanvas
Zoeken

Op 10 juni 2024 vond de allereerste editie van De kracht van Burgerberaad plaats bij De Twee Gezusters in Heerlen. Een inspirerende bijeenkomst waarin vanuit verschillende invalshoeken in het thema burgerberaden werd gedoken aan de hand van lezingen, presentaties, workshops en een panelgesprek.

Deel je mening!

Heb je deelgenomen aan de bijeenkomst ‘De kracht van Burgerberaad’? Dan zouden we je willen om de evaluatie in te vullen. Deze duurt zo’n 5 minuten, is anoniem en helpt ons enorm. Bedankt!

“Wat een energieke bijeenkomst!”

Wát een energie komt er vrij als je mensen samenbrengt om kennis en ervaringen te delen over burgerberaden! Op 10 juni organiseerden wij samen met de Gemeente Heerlen en Initiatiefgroep Burgerberaad voor Roermond de bijeenkomst ‘De kracht van Burgerberaad’.

Na een welkom door dagvoorzitter Job Zomerplaag en een enthousiaste opening door Roel Wever, de burgemeester van Heerlen, was het woord aan Eva Rovers van Bureau Burgerberaad. Zij ging in op vragen uit het publiek. Wie haar boek “Nu is het aan ons” kent, kent ook de 10 gouden regels voor een volwaardig burgerberaad. Zij gaf ons deze avond de top 3 en gaf antwoord op vragen als: Wat moet je wel doen en wat juist niet om een burgerberaad tot een succes te maken? Hoe kom je van aanbevelingen naar daadwerkelijke actie en transformatie? En hoe bereik je nou al die mensen?

Willemine Willems van de VU en Esther de Weger van Verwey-Jonker Instituut vertelden over hun project waarbij zij meerdere burgerberaden organiseerden, maar dan net even anders. Als je het anders aanpakt, is het dan nog een burgerberaad, of niet? En is dat erg?

Daarop volgde een geanimeerd panelgesprek met Rachelle Gulikers van de gemeente Heerlen – een gemeente die onderweg is naar een burgerberaad; Thomas Schäfer, betrokken bij het burgerberaad in Maastricht dat al heeft plaatsgevonden en Johan de Wal van de initiatiefgroep Burgerberaad voor Roermond, die graag ziet dat de gemeente burgerberaad opneemt als vorm van burgerparticipatie om de betrokkenheid van inwoners bij complexe vraagstukken te kunnen vergroten.

Aansluitend konden deelnemers kiezen uit drie workshops: onder begeleiding van team Burgerbetrokkenheid van de gemeente Heerlen gingen deelnemers aan de slag met het ontwerpen van een eigen burgerberaad in hun werkgebied/gemeente en namen na afloop een daadwerkelijk plan met ideeën mee terug. Initiatiefgroep Burgerberaad voor Roermond, Michiel, Sjak en Johan deelden hun lessons learned in de vorm van een minicursus Burgerberaad Kungfu, waarbij deelnemers aan de bak moesten met tegenwerpingen en verdedigingen voor een burgerberaad. John Hermans en Michel van Gelder hebben deelnemers laten ervaren hoe het is om met elkaar in dialoog te gaan in plaats van discussies te voeren en samen tot oplossingen te komen aan de hand van de methodiek van sociocratie.

Kortom: een mooie avond waar we met veel plezier op terug kijken. We willen alle deelnemers, sprekers, workshopsleiders en de dagvoorzitter van harte bedanken voor alle positieve energie!

Naslagwerk

Panelgesprek

Inspirerende voorbeelden uit Roermond, Heerlen en Maastricht gingen met elkaar een panelgesprek aan over hun eigen aanpak, ervaringen en verwachtingen: Rachelle Gulikers van de gemeente Heerlen, een gemeente die onderweg is naar een burgerberaad, Thomas Schäfer die het proces heeft gevolgd van het burgerberaad in Maastricht dat afgelopen jaar plaatsvond en Johan de Wal van de initiatiefgroep Burgerberaad voor Roermond, een groep burgers die graag ziet dat hun gemeente het burgerberaad toevoegt aan de democratische gereedschapskist. En dit alles gebeurde onder de bezielende begeleiding van onze dagvoorzitter Job Zomerplaag. 

Willemine Willems & Esther de Weger

“We wilden op deze avond niet alleen maar één soort geluid laten horen, maar juist ook kennisnemen van meerdere smaken en kijken hoe de verschillen zich tot elkaar verhouden. Willemine Willems van de VU en Esther de Weger van Verwey-Jonker Instituut vertelden over hun project waarbij zij meerdere burgerberaden organiseerden, maar dan net even anders. Als je het anders aanpakt (niet voor beleidsoplossingen, maar voor onderzoeksvragen; zonder loting maar wel met extra aandacht voor een goede afspiegeling; waarbij je de methodiek aanpast aan de context; zonder mandaat vooraf maar wel veel energie steekt in zorgen voor navolging) is het dan nog een burgerberaad, of niet? En is dat erg?”

Burgerberaad KungFu
Initiatiefgroep voor Burgerberaad Roermond

Minicursus Burgerberaad Kungfu, door de initiatiefgroep Burgerberaad voor Roermond, Michiel, Sjak en Johan. Initiatiefgroep Burgerberaad voor Roermond strijdt al jaren voor een burgerberaad in de bisschopsstad. In deze bijzondere workshop deelden ze hun ervaringen en lessons learned in de vorm van een minicursus Burgerberaad Kungfu, waarbij deelnemers aan de bak moesten met tegenwerpingen en verdedigingen voor een burgerberaad. 

Besluiten nemen maar dan anders

Besluiten nemen maar dan anders door John Hermans en Michel van Gelder 

In deze workshop hebben deelnemers zelf kunnen ervaren hoe het is om met elkaar in dialoog te gaan in plaats van discussies te voeren en samen tot oplossingen te komen aan de hand van de methodiek van sociocratie. 

Interview met Eva Rovers, directeur van Bureau Burgerberaad en auteur van het boek “nu is het aan ons” 

Tijdens het interview met Eva Rovers op de bijeenkomst over de Kracht van
Burgerberaad kon het publiek zelf vragen indienen via de mentimeter. De vragen
uit het publiek en antwoorden van Eva kun je hieronder teruglezen:

Ontwerp je eigen burgerberaad

Deelnemers gingen aan de hand van een stroomschema in groepjes aan de slag met het ontwerpen van een burgerberaad voor hun eigen gemeente of regio. Door samen te werken ontstonden nieuwe ideeën en hierdoor namen deelnemers na afloop een concreet plan mee naar huis. 

Sfeerimpressie

Deze bijeenkomst werd georganiseerd door Burgerkracht Limburg, de Gemeente Heerlen en Initiatiefgroep Burgerberaad voor Roermond.