Vrijwilligers
Wat is informele zorg door vrijwilligers?
Informele zorg door vrijwilligers is een van de drie pijlers van informele zorg, naast mantelzorg en zelfregie. Onder informele zorg door vrijwilligers kun je zowel hulp door vrienden, kennissen en buren verstaan, als meer georganiseerde vormen van informele zorg vanuit organisaties als welzijnsorganisaties, buurt-/bewonersinitiatieven, zorginstellingen of religieuze organisaties
Voorbeelden van informele zorg door vrijwilligers:
- Hulp met klusjes in en om het huis, met iemand meegaan naar een ziekenhuisafspraak, boodschappen doen, een wandeling maken of een kop koffie drinken. Dit is in eerste instantie vaak hulp die door vrienden, kennissen of buren wordt verricht, maar er zijn steeds meer initiatieven en methodieken die dit soort burenhulp gaan organiseren, bijvoorbeeld in de vorm van een klussendienst.
- Informele dagbesteding die wordt georganiseerd door actieve buurtbewoners, een bewonersinitiatief of door vrijwilligers in samenwerking met het lokale welzijnswerk.
- Respijtzorg door vrijwilligers. Een vorm van mantelzorgondersteuning waarbij de taken van de mantelzorger even kunnen worden overgedragen aan een vrijwilliger, bijvoorbeeld via een steunpunt mantelzorg.
- Zelfhulpgroepen, waarbij vrijwilligers hun eigen ervaring inzetten om anderen te helpen en mensen kunnen praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. (https://burgerkrachtlimburg.nl/thema/informele-zorg/zelfhulp/)
- Maatjes, om erop uit te gaan of als gesprekspartner, zowel voor de zorgvrager als voor de mantelzorger. Er zijn veel soorten maatjes. Zie bijvoorbeeld: https://www.alcander.nl/maatjes/
- Voor meer voorbeelden van informele zorg door vrijwilligers, zie www.helpsaam.nl voor de regio Parkstad en https://www.knooppuntinformelezorg.nl voor de Westelijke Mijnstreek.
Vrijwilliger worden in de informele zorg?
Vrijwilligerswerk doen in de informele zorg is een mooie optie voor mensen die zich willen inzetten voor een ander. Veel vrijwilligers geven aan dat ze het fijn vinden om iets voor een ander te kunnen betekenen, dat het veel voldoening geeft om ergens nuttig te zijn en om jezelf te kunnen ontwikkelen. Helemaal als het vrijwilligerswerk goed past bij jouw interesses, talenten en belastbaarheid.
Vrijwilligers vinden voor de informele zorg
Veel organisaties hebben moeite met het vinden en behouden van vrijwilligers. Het aantal vrijwilligers dat zich voor langere tijd structureel wil binden aan een taak of een organisatie neemt nu eenmaal af (bron: noaberzorg/BKL). Sommige organisaties lukt het echter prima om vrijwilligers te vinden. Wat kunnen we van hen leren? En wat geven vrijwilligers zelf aan nodig te hebben? Wij zijn hier achteraan gegaan en hebben recente kennis over vrijwilligerswerk in de informele zorg, aangevuld en getoetst met ervaring van mensen uit de lokale Limburgse praktijk, en omgezet in een aantal tips en tools voor organisaties in de (in)formele zorg
Met dank aan:
De Thoésvrijwilliger, Peel en Maas; Knooppunt Informele zorg Sittard-Geleen; Maatjesproject Stand-by/Alcander Heerlen; Meander/ Ruggesteun, steunpunt voor mantelzorgers Parkstad; MIK-PIW opbouwwerk Sittard; Noaberzorg Roggel; POH-ggz Huisartsenpraktijk De Wit Heerlen; Vrijwilligers Norbertuswijk Horst aan de Maas; Vrijwilligerscentrale CMWW Brunssum; Werksessie over Pluswijken Oostelijke Mijnstreek; Wijkverpleging Envida; WMO-consulent Horst aan de Maas; Zelfregietool, vraagverbinder; alle vrijwilligers en mantelzorgers die we onderweg gesproken hebben.
Workshops
Agenda
Geen evenementen gevonden.